Nogomet
48

2014. će ostati zlatnim slovima upisana u historiju bh. nogometa

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Godina na izmaku ostat će zlatnim slovima upisana u historiji bh. nogometa. Naš državni tim prvi put je učestvovao na velikom takmičenju - Mundijalu u Brazilu.

Nogometna reprezentacija BiH u 2014. godini odigrala je 11 utakmica (uključujući i prijateljske). Ostvarene su četiri pobjede, dva remija i pet poraza.

U nastavku teksta donosimo nekoliko detalja koji su obilježili ovu godinu.

Okršaj sa Egiptom pokazao dosta slabosti

Prva utakmica nacionalnog tima u 2014. godini odigrana je u austrijskom Innsbrucku, a imala je prijateljski predznak. Suparnik je bio Egipat, koji je na kraju slavio i pobjedu rezultatom 2:0.

Na spisku su se tada našla dva nova imena - Anel Hadžić i Sven Tino Sušić. Za drugog su odmah komentarisali kako je nepoznato ime, ali dobro poznato prezime – aludirajući na rodbinske veze sa selektorom Safetom. Neočekivani poraz pokrenuo je lavinu kritika.

Popularni Pape pozvao je za pomenuti dvoboj čak tri igrača iz HNL-a; Svena Tinu Sušića, Zorana Kvržića i Avdiju Vršajevića. Kritike su bile opravdane, a novi igrači (osim Kvržića) nametnuli su se i ukrcali na let za Brazil. Inače, meč sa Egiptom ostat će upamćen po lošoj igri i nezalaganju većine bh. nogometaša.

Dobra uvertira za Mundijal

Nakon što je Safet Sušić objavio spisak putnika za Brazil 5. maja, reprezentacija se okupila deset dana kasnije u glavnom gradu BiH. Odrađene su 12-dnevne pripreme koje su ostale u sjeni katastrofalnih poplava u našoj zemlji.

Nakon toga su uslijedile završne pripreme u SAD-a, a odigrane su dva prijateljska dvoboja koja su bila posljednji test pred debitantski nastup na Mundijalu.

Tako je 31. maja u St. Louisu savladana Obala Slonovače rezultatom 2:1. Oba gola za Zmajeve postigao je Džeko, dok je Drogba u posljednjim trenucima meča matirao Begovića. Prvi test je bio uspješan.

Tri dana poslije u Chicagu je i sjajni Meksiko morao čestitati Spahiću i društvu. Bh. tim slavio je pobjedu 1:0, golom Hajrovića. Trijumfi koji su donijeli val optimizma pred brazilske dane.

Ibišević ponovo postigao historijski pogodak

Dan koji će ispisati historiju bh. reprezentacije je 15. juni 2014. godine. Rio de Janeiro, Maracana, suparnik Argentina. Himna bh. čula se na kultnom brazilskom stadionu.

Gaučosi su poveli već u 2. minuti kada je autogol postigao Kolašinac. Pamti se sjajna partija Muhameda Bešića koji je izvanredno čuvao Messija. Ipak, u 60. minuti nogometaš Barcelone postiže drugi pogodak za Argentinu nakon što je napravio solo - prodor. Pet minuta prije kraja meča na konačnih 2:1 smanjio je Vedad Ibišević.

Popularni Vedo ponovo je postigao historijski pogodak, prvi na velikom takmičenju. Osam mjeseci ranije golom u Litvaniji osigurao je plasman na SP. Dojmovi nakon sudara sa Argentinom bili su pozitivni.

Sudijske greške i poraz od Nigerije

Šest dana nakon prvog dvoboja na Mundijalu BiH je odmjerila snage sa Nigerijom u Cuiabi. Izabranici Safeta Sušića igrali su odlično prvih 25 minuta. U tom periodu Edin Džeko je postigao i pogodak koji je neopravdano poništen zbog izmišljenog ofsajda.

Sudijska trojka sa Novog Zelanda O Leary, te pomoćnici Hendrik i Rule napravili su puno grešaka na štetu BiH. Tako je i u 29. minuti Odemwingie postigao pogodak, nakon što je jedan od njegovih saigrača prethodno oborio Spahića. Ipak, sudije su priznale pogodak, za kako se ispostavilo konačnih 1:0.

Džeko je u posljednjim trenucima utakmice imao priliku da izjednači, ali se ispriječila stativa. Pokradeni, poraženi i eliminisani. Plasman u drugi krug, nakon dva poraza, nije bio moguć. Mnogo toga moglo se prigovoriti i šefu državnog tima Safetu Sušiću i njegovoj taktici.

Džeko, Pjanić i Vršajević pogađali protiv Irana

Prvu pobjedu na velikom takmičenju BiH je ostvarila protiv Irana u brazilskom Salvadoru. Bilo je 3:1 za Zmajeve, a redom su pogađali Džeko, Pjanić i Vršajević. To je bila pirova pobjeda sa kojom su Zmajevi zauzeli treće mjesto u grupi. Nedovoljno za odlazak u drugi krug.

Ipak, ostat će zapisana kao debitantska na SP-u. Nakon povratak u BiH čelnici Saveza i selektor Sušić ocijenili su da je na Mundijalu ostvaren dobar dojam. Kasnije je Papetu produžen ugovor. Odlučeno je da nas najbolji bh. igrač svih vremena povede u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj.

Savladali Lihtenštajn, neočekivano poraženi od Kipra

U pripremnoj utakmici za početak kvalifikacija za kontinentalnu smotru bh. nacionalni tim je u Tuzli u prijateljskom okršaju savladala odabranu selekciju Lihtenštajna rezultatom 3:0. Dva pogotka postigao je Ibišević, a jedan Džeko.

Stekao se dojam da je rutinski odrađen posao, ali onda slijede problemi. U prvoj utakmici kvalifikacija Zmajevi su u Zenici neočekivano poraženi od Kipra rezultatom 2:1. Susret je bio dramatičan i napet. Nije se moglo napraviti više jer igra nije bila na očekivanom nivou. Gosti su utakmicu dobili na kontre. Treba istaći da Pjanić pred kraj meča nije iskoristio kazneni udarac.

Dva remija ostavila tinjajuću nadu

Desetog dana mjeseca oktobra bh. nacionalni tim gostovao je u Cardiffu. Viteška borba okončana je bez golova. Za pobjedu protiv Velsa nedostajalo je sreće, ali su i domaći imali nekoliko izglednih prilika pa je remi najrealniji rezultat.

Optimizam je uvijek dobrodošao i Zmajevi su ga pred dvoboj sa Belgijom ,tri dana nakon Velsa, imali u izobilju. Bh. tim odlično je krenuo, poveo golom Edina Džeke u 28. minuti. Međutim, u drugom poluvremenu gosti su krenuli mnogo ofanzivnije i stigli do poravnanja u 58. minuti pogotkom Nainggolana. Utakmica je završena rezultatom 1:1.

Poniženi u Haifi, Sušić smijenjen

Zmajevi su u nadi da poprave dojam u Izrael otputovali sa namjerom da poprave bodovni saldo. Ipak, nakon visokog poraza od 3:0 ostao je samo gorak okus.

Spoznali smo surovu realnost, moglo se i moralo više. Od mogućih 12, osvojena su 2 boda. Najpopularnija bh. reprezentacija navikla je javnost na mnogo bolje rezultate. Nakon povratka iz "svete zemlje" održana je sjednica Izvršnog odbora NSBiH. Očekivano, Safet Sušić je smijenjen.

Onda se krenulo u izbor novog selektora, a prijave su svakodnevno stizale u krovnu kuću bh. nogometa. Na kraju je za šefa državnog tima izabran Mehmed Baždarević, koji će imati težak zadatak u nastavku kvalifikacija.