sport
0

Nogomet: Otkazano svečano proglašenje najboljih nogometaša svijeta

FENA
Svečano proglašenje najboljih nogometaša godine u izboru Međunarodnog saveza profesionalnih nogometaša (FIFPro), koje se trebalo održati 6. novembra u Atini, otkazano je. Organizatori su otkazali svečanost jer nisu dobili potvrde da će se većina dobitnika i gostiju pojaviti u Atini.

"Gala večera bez nogometnih zvijezda nije gala večera. Jednostavno nismo dobili jamstvo da će se svi pozvani pojaviti i nakon konzultacija s čelnicima FIFProa otkazali smo svečanost", poručili su iz Atine.

Za sada još uvijek nije poznato hoće li FIFPro, bez obzira na otkazivanje svečanosti, proglasiti pobjednike izbora ili će termin proslave pomaknuti na neki drugi datum.

FIFPro je početkom oktobra objavio spisak 55 kandidata koji konkuriraju za nagradu za najboljeg nogometaša godine, za najboljeg mladog igrača, za doprinos u nogometu te za najbolju jedanaestoricu ove godine.

Pravo na glasanje ima 43.000 profesionalnih nogometaša iz 40 nogometnih organizacija. Najviše nominiranih igrača dolazi iz italijanske Serie A (18), a zatim slijede engleska Premierliga (17), španska Primera (14) i njemačka Bundesliga (6).

Među nominiranimanajviše predstavnika ima engleski prvak Chelsea (8), italijanski Milan je na drugom mjestu sa sedam igrača, a zatim slijede španska Barcelona (6), italijanski Juventus i njemački Bayern (po pet), španski Real Madrid, engleski Manchester United i Arsenal (po četiri), italijanski Inter (3), španska Valencia (2) te italijanski Fiorentina, Roma i Palermo, njemački Werder te španski Atletico Madrid (svi po jedan).

Na spisku je najviše Brazilaca (10) i Italijana (10), sedam Francuza, šest Engleza, po četiri Nijemca, Argentinca i Portugalca.