sport
0

Nogomet: Juventus, Fiorentina i Lazio izbačeni u Seriju B

FENA
Italijanski sud u petak uvečer je izrekao kazne nogometnm klubovima Juventusu, Fiorentini, Laziu i Milanu zbog sudjelovanja u namještanjima utakmica, čime je riješen veliki nogometni skandal u Italiji.

Juventus, Fiorentina i Lazio sljedeće će sezone igrati u drugoj italijanskoj ligi, osnosno Seriji B, a Milan će novu sezonu početi s minusom od 15 bodova. Osim izbacivanja u drugu ligu Juventus će novu sezonu otvoriti s manjkom od 30 bodova, Fiorentina s minusom od 12 bodova, a Lazio s minusom od sedam bodova.

Nijedan od kažnjenih klubova neće moći ove sezone igrati u evropskim kupovima.

Na tu odluku klubovi i 25 pojedinaca, klupskih dužnosnika i sudaca, imaju pravo žalbe na drugostepeni sportski sud, ali je komesar Italijanskoga nogometnog saveza Guido Rossi izjavio kako će klubovi koji se žale biti automatski izbačeni iz prvenstva. Svi dužnosnici i suci upleteni u skandal suspendirani su na određeno vrijeme, do pet godina, iz svih sportskih djelatnosti.

Pet članova sudskog vijeća sedam dana su vijećali, a politika se podjelila između onih koji su tražili amnestiju za klubove na valu pobjede italijanske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i onih koji su naglašavali kako odgovorni moraju biti kažnjeni.

Italija mora do 25. jula mora poslati Evropskoj nogometnoj federaciji imena klubova koji će sudjelovati u evropskim kupovima. Ako će se neki klub žaliti onda i na drugostepenom sudu odluka mora biti donesena do tog datuma.