sport
0

Nogomet: Ivica Osim sve bliži klupi Japana

FENA
Ivica Osim i Zico
Ivica Osim i Zico
Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Ivica Osim je, nakon nagađanja o preuzimanju selektorske palice od brazilske legende Zica, krenuo u ozbiljne razgovore s Japanskim nogometnim savezom, ali i svojim klubom JEF Unitedom, u kojem nisu oduševljeni njegovim eventualnim odlaskom, prenosi FENA, a javlja Index.hr.

Osim važi za jednog od ponajboljih evropskih trenera. Prije tri godine je preuzeo osrednji klub JEF United, te ga doveo na sam vrh ljestvice japanske J-League, a prošle sezone je prvi put u klupskoj povijesti osvojio Kup.

Osim je u Japanu od četvrtka gdje će nastaviti razgovore o preuzimanju njihove reprezentacije, nakon što Zico nije ostvario zacrtani uspjeh, plasman u osminu finala. Brazilskoj nogometnoj legendi je Japan bio prvo trenersko iskustvo, na klupi je bio od 2002. godine, a sedam godina prije bio je tehnički direktor japanskog Kashima Antlersa.

Osim je 27. juna u svom austrijskom domu u Grazu već razgovarao s tehničkim direktorom japanske reprezentacije Kozom Tashimom, ali prije konačne odluke mora raščistiti obaveze s JEF Unitedom.

"Zainteresiran sam, no prerano je govoriti o detaljima ugovora", kazao je Osim nakon razgovora s Tashimom.

Stotinjak japanskih navijača dočekalo je u četvrtak Osima na aerodromu Narita, s transparentima na kojima je pisalo kako žele da ostane na klupi japanskog prvoligaša, javio je japanski Mainichi Daily News.

Osim je odveo reprezentaciju Jugoslavije 1990. godine do četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Italiji, a vodio je reprezentacije Grčke i Austrije, te klubove iz liga s ovih prostora (Željezničar, Partizan, Panathinaikos, Sturm). 1984. godine je kao selektor Jugoslavije osvojio bronzanu olimpijsku medalju u Los Angelesu, zatim Kup Jugoslavije, dva grčka Kupa, grčki Super kup, dva puta austrijsko prvenstvo i Superkup, te jednom Kup Austrije.

Poznat je po tome kako insistira na mladim igračima, zahtjevnim treninzima te tome kako preferira napadačku igru.

Postane li Osim selektor, prvu utakmicu igrat će 9. augusta u Tokyju, protiv još nepoznatog protivnika. Japan kreće u odbranu naslova prvaka Azije, a prva službena utakmica protiv Jemena je na rasporedu 16. augusta.