sport
0

Nogomet: FIFA najavila novi sistem bodovanja

FENA
Svjetska nogometna federacija FIFA najavila je promjenu u načinu bodovanja na svojoj rang-listi reprezentacija.

Na plasman će ubuduće utjecati nekoliko faktora, među kojima su rezultat, važnost duela, snaga i regionalna pripadnost protivnika i broj postignutih golova.

Timovi će za pobjedu dobijati 30 bodova, nerješen rezultat donio bi 10 bodova, dok se porazi neće bodovati.

Utakmice će biti rangirane po važnosti pa će koeficijent za prijateljske utakmice biti jedan, a za duele na Svjetskom prvenstvu četiri.

Broj dobijenih bodova množiće se sa dva ako se pobjedi protivnik koji se nalazi između prvog i 29. mjesta na svetskoj rang-listi FIFA.

U slučaju pobjede nad protivnikom koji je plasiran između 30. i 117. mjesta bodovi će se množiti sa 1,7, a ako se dobije tim koji je ispod 117. pozicije koeficijent će biti 0,82.

Računaće se i snaga regiona u kojoj neka selekcija nastupa, a vrijednost koeficijenta u toj kategoriji će se određivati na osnovu rezultata regiona na posljednja tri prvenstva svijeta.

Svaki tim će morati da odigra najmanje pet utakmica godišnje kako ne bi zaradio negativne poene. Bodovaće se rezultati tima u posljednje četiri godine.

Rezultati u posljednjoj godini u ukupnom zbiru učestvovaće sa 50 odsto, iz godine prije toga sa 25, a zatim sa 15 i 10 odsto za tri i četiri godine unazad.

Konačna odluka biće donijeta uoči SP u Njemačkoj, nakon sastanka Nogometne komisije. Prva lista po novom sistemu bodovanja trebalo bi da bude objavljena 12. jula.