sport
0

Njemačka: Ptičija gripa ugrožava svjetsko prvenstvo u nogometu?

FENA
Njemački političari razmišljaju o odgodi Svjetskoga nogometnog prvenstva ako virus ptičije gripe, koji se zadnjih sedmica proširio sjevernom Njemačkom, na proljeće prijeđe na čovjeka, javljaju u utorak njemački mediji.

"Recimo da se virus pojavi, a pred nama je tako velika priredba, smatram da je treba otkazati", izjavila je Baerbel Hoehn, predsjednica parlamentarne komisije za poljoprivredu, prenijela je Hina.

Političarku stranke Zelenih podupro je i voditelj programa za epidemije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Klaus Stoehr.

"To nije puki pesimizam, nego moramo zaista dobro razmisliti što ćemo sa Svjetskim nogometnim prvenstvom ako zaraza zahvati ljude", smatra Stoehr. On, međutim, ne vidi razloga za paniku zbog toga jer su uslovi u Njemačkoj drugačiji nego u zemljama u kojima je virus H5N1 prešao na čovjeka.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) i Organizacijski odbor Svjetskoga nogometnog prvenstva za sada su odbili davanje izjave o tome kako bi se ponašali ako se pojavi epidemija.

U međuvremenu je na baltičkom otoku Ruegenu u još 22 uginule ptice utvrđen virus ptičje gripe pa se broj registrovanih slučajeva u Njemačkoj popeo na 103.