sport
225

Nikola Bjelajac, član juniorske bh. reprezentacije: Osjećam se slobodno u vodi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nikola Bjelajac, sedamnaestogodišnjak iz Banjaluke višestruki prvak Bosne i Hercegovine, osvajač medalja na međunarodnim takmičenjima u Skoplju i Bogradu koji se takmiči u plivanju na 50 i 100 metara slobodnim stilom započeo pripreme za Balkanijadu koja se u aprilu održava u Turskoj.

Drugo veliko takmičenje koje ovog člana plivačkog kluba "Olymp" očekuje u sledećoj godini je Evropsko juniorsko prvenstvo koje se u maju održava u Mađarskoj. Bjelajac je i član juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a ove godine takmičio se na Svjetskom prvenstvu u Singapuru, gdje je zauzeo 40. mjesto.

Ovaj mladić plivanjem se bavi od kako je u Banjaluci otvoren Gradski olimpijski bazen, odnosno već pet godina.

"Ne znam jednostavno, ja se osjećam slobodno u vodi i jednostavno volim to. Nije mi teško svaki dan da dolazim ovdje da plivam. Fino se osjećam", objašnjava Bjelajac zašto voli plivanje.

U godinama koje slijede očekuje bolje rezultate, kada su u pitanju velika takmičenja koja mu predstoje i on i njegov trener Miodrag Čeko, nadaju se da bi se na Evropskom prvenstvu mogao plasirati u polufinale, a na Balkanskom prvenstvu osvojiti medalju.

"Očekujem još dosta više, jer ima puno prostora za rad, ali malo vremena nedostaje. Rezultati se mogu puno popraviti nego što su sada", kaže Nikola Bjelajac.

Razumijevanje među kolegama i profesorima

Sa njim je ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala tokom jednog od njegovih 14 sedmičnih treninga, s obzirom da on 12 puta trenira u bazenu, te ima dva do tri "suha" treninga.

"Mnogo je odricanja, naravno u školi, ali profesori mi puno izlaze u susret kao i ostali svi jer stvarno nije lako", kaže Bjelajac.

Naglasio je da uglavnom uspjeva ispuniti školske obaveze. Često je umoran u školi, ali kaže profesori, banjalučke Elektrotehničke škole koju pohađa, puno mu izlaze u susret. S obzirom da prva dva časa ujutro izostaje zbog treninga, naknadno mu objasne šta i kako treba da uradi i nauči, tako da stiže sve.

Na pitanje koliko mu se teško odreći mnogo stvari kroz koje prolaze njegovi vršnjaci koji nisu u toj mjeri posvećeni treninzima, odgovara da mu to nije problem.

"U tom trenutku bude mi žao, ali poslije na takmičenjima kada ostvarim dobre rezultate  bude mi izuzetno drago i onda sam ponosan i sretan što sam tada trenirao", kaže Bjelajac.

Ponosan je na činjenicu da je član bh. reprezentacije.

"Osjećaj je sjajan, samo što nemamo puno takmičenja na kojima učestvujemo sa reprezentacijom, tako da to se dešava eventualno jedno, dva puta godišnje. Uglavnom, je to jer nema dovoljno novaca da se finasira, a nas ima dosta, tako da to je do Saveza", kaže Nikola.

Konkurencija u Bosni i Hercegovini, kaže, u njegovim godinama je poprilično jaka, a s obzirom da se već izborio za svoje mjesto u državi, prioritet su mu uspjesi na takmičenjima van Bosne i Hercegovine.

Nada se da će mu zahvaljujući rezultatima i uspjehu u školi pružiti prilika da po zavšeku srednje škole otputuje na koledž u Ameriku ili Australiju.

Od trenera samo pohvale

Smatra da su za njegove dosadašnje rezultate presudni bili volja i želja, naravno i društvo koje ima na plivanju jer "bez njih stvarno ne bi mogao". Podržavaju ga svi poznanici, prijatelji, porodica, te trener Miodrag Čeko.

"On je jedan od vrijednijih dječaka ovdje na bazenu što se odražava i na njegov rezultat. S obzirom da je plivanje sport koji zahtijeva mnogo vremena i mnogo truda što se pokazuje na rezultate, bez toga nema ništa", rekao je Čeko.

Objasnio je da očekuju medalju na Balkanskom i polufinale na Eropskom juniorskom prvenstu na osnovu trenutnih rezultata Nikole Bjelajca.

Na pitanje da li plivači u Banjaluci imaju adekvatne uslove za pripreme za takmičenja Čeko je odgovorio da imaju vrhunske uslove.

"Pet godina nije neki dug period za trenažni proces koji zahtjeva najmanje dva olimpijska ciklusa da bi se izbacili novi plivači. Faktički ova djeca koja su počela od malih nogu sa pet godina, Nikola je krenuo malo kasnije, oni mogu da pokažu još neki veći nivo na tom nekom svjetskom nivou", dodao je Čeko.