Vratolomije
2

Nikita Martyanov boravio je na Grenlandu i izvodio trikove na ledenim brijegovima

Klix.ba
Nikita Martyanov, pionir wakeboardinga u Rusiji, poznat je po svojim ludo smjelim vratolomijama na wakeboardu, zabilježenim u video projektima poput "Ice Wake" ili "Way Out". Za svoj najveći projekt do sada, odlučio se za Grenland.

On i njegov tim nisu znali šta da očekuju u zaljevu Disko blizu grada Ilulissat na Grenlandu, i da li će uslovi uopšte dopuštati snimanje. Zaljev se nalazi na području glečera - među lokalnim stanovništvom poznatog kao Sermeq Kujalleq - koji proizvodi najviše ledenih santi na sjevernoj hemisferi. Ledene igle znaju isplutati i biti opasne, dok se sante leda mogu nezgodno prevrnuti.

"Sante leda se prevrću prilično često, i na onima koje su se tek prevrnule led je jako gladak. Jako je teško i opasno, i skoro je nemoguće držati ravnotežu na njima, tako da sam pokušao birati zidove santi sa debelom ledenom korom preko snijega", objašnjava Martyanov.

Priliku za snimanje imali su u dva perioda dnevno. Najbolje svjetlo za snimanje bilo je ujutro, a potom opet naveče, kada bi sunce potonulo iza horizonta i dalo prelijep svjetlosni efekat 'zalaska sunca'.

Nakon što se par dana ranije pokvario brod kojim su trebali putovati, tim se morao reorganizovati, tako da je vučnim brodom upravljao doktor tima - mornar početnik. Kako se temperatura vode spustila ispod nule, Rus je koristio Quiksilver ronilačko odijelo od neoprena debljine 6/5/4 mm.

"Bilo je zanimljivih situacija. Naišli bismo na neki savršen ledeni brijeg i pomislili: 'To je to! Želimo snimati ovdje!' Ali, onda bismo shvatili da nam druge sante blokiraju prilaz. Međutim, naš kapetan, koji cijeli svoj život plovi na tom brodu, jednostavno bi se zabio u ledenjak, dao gas do daske i pomjerio ledeni blok veličine fudbalskog terena do željene tačke!"