Tvrdnje supruge Grega Lemonda
6

Nike platio pola miliona dolara za skrivanje Armstrongovog dopinga?

Totalsport
Kathy Lemond, supruga bivšeg američkog biciklista Grega Lemonda, tvrdi kako je Nike, najveći svjetski proizvođač sportske opreme, platio pola miliona dolara za prikrivanje dopinške afere Lancea Armstronga.

Lemond je svoj iskaz pod zakletvom dala još 2006. godine, a sada je on isplivao u javnost.

Ona tvrdi da je Nike platio spomenuti iznos novca bivšem predsjedniku Međunarodne biciklističke federacije (UCI) Heinu Verbruggenu kako bi zataškao pozitivne Armstrongove nalaze na kortikosteroide iz 1999. godine. Prema riječima Lemond, bivši mehaničar Armstrongove ekipe Julian Devries, rekao joj je da su Nike i Thom Weisel, bankar koji je sponzorirao ekipu američkog biciklista, platili pola miliona dolara na račun u švicarskoj banci koji je pripadao Verbruggenu.

Armstrongov advokat Mark Fabiani žestoko je branio svog klijenta.

"Nemamo apsolutno pojma o čemu je gospođa Lemond, koja dugi niz godina mrzi Lancea, govorila kada je davala svoj iskaz. I dan danas nemamo pojma o čemu je govorila".

Podsjećamo, Nike je uprkos silnim predočenim dopinškim dokazima protiv Armstronga od strane Američke antidopinške agencije (USADA) i oduzimanju sedam naslova pobjednika Tour de Francea i dalje ostao uz nekadašnju sportsku ikonu dajući mu bezrezervnu podršku.