Brzo klizanje
193

Nihad Bašić sam otišao na EP u Švedsku i osvojio 15. mjesto

Klix.ba
Nihad Bašić
Nihad Bašić
Nihad Bašić, seniorski reprezentativac BiH u brzom klizanju (short track), nastupio je na Evropskom prvenstvu koje je održano od 18. do 20. januara ove godine u Malmeu (Švedska).

U konkurenciji 36 najboljih brzoklizača Evrope, naš reprezentativac je imao odličan nastup. U trci na 1.000 m Nihad je ušao u četvrtfinale i na kraju je zauzeo izvaredno 15. mjesto, što je jedan od najboljih rezultata u historiji brzog klizanja u BiH.

Ovaj značajan rezultat za BiH, Nihad je ostvario iako je imao pad nakon namjernog kontakta holandskog reprezentativca što ga je spriječilo da na kraju bude i bolje plasiran. Ovim 15. mjestom Nihad je najvjerovatnije osigurao da našu zemlju na sljedećem Evropskom šampionatu predstavljaju dva takmičara umjesto jednog, što je do sada bio slučaj.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH i ovoga puta je učinio sve da naš reprezentativac ima dobre pripreme u Zetri.

Nažalost, ipak nije bilo dovoljno sredstava da se pošalje cijeli prateći tim, pa je Nihad na Evropsko prvenstvo išao sam, čak i bez trenera, što je za druge reprezentacije i takmičare nezamislivo.

Zbog svega moramo zaista biti ponosni na naše sportiste koji u svim prilikama na nabolji način predstavljaju i promovišu BiH u svijetu, poručuju iz Saveza klizačkih sportova BiH.