Igrači se ne slažu
4

NHL zabranio hokejašima nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu

Klix.ba
Weber, Crosby i Toews: Njihova lica nećete gledati u Pyeongchangu (Foto: EPA)
Weber, Crosby i Toews: Njihova lica nećete gledati u Pyeongchangu (Foto: EPA)
Ljubitelji najbrže timske igre na svijetu na Olimpijskim igrama gledat će trećerazredne igrače u dresovima reprezentacija.

Naime, čelnici najjače hokejaške lige svijeta NHL-a donijeli su odluku da zabrane igračima nastup na Zimskim olimpijskim igrama koje će se iduće godine održati u južnokorejskom Pyeongchangu.

Hokejaši iz NHL-a su prvi put nastupili na Olimpijskim igrama 1998. godine u Naganu, te su nastupili još u Salt Lake Cityju, Torinu, Vancouveru i Sočiju.

"Većina naših klubova je protiv prekida sezone 2017/2018 zbog učesvovanja igrača na Olimpijskim igrama. Pregovarali smo sa MOK-om, IIHF-om i Udruženjem igrača NHL-a, ali se nismo dogovorili. Ovim putem obavještavamo javnost da se regularna sezona 2017/2018. neće prekinuti tokom Olimpijskih igara", objavio je NHL.

Igrači su razočarani ovom odlukom čelnika NHL-a.

"Igrači su izuzetno razočarani ovom odlukom NHL-a i ne slažu se sa njom. Prekidanje sezone tokom trajanja Olimpijskih igara je mala cijena u usporedbi sa prilikom da najbolji igrači igraju na najvećoj međunarodnoj sceni. Igrači vole svoje domovine i nije im lako. Smatramo da NHL treba uvažiti mišljenje igrača. Ova odluka je velika šteta za hokej, igrače i milione navijača širom svijeta“, saopćili su iz Udruge igrača NHL-a.

Otkako igrači iz NHL-a igraju na Olimpijskim igrama turnir su osvajali Češka (1998.), Kanada (2002., 2010. i 2014.) i Švedska (2006.).