sport
0

NHL za strože doping testove

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NHL će tražiti strože doping testove, čak i one van natjecanja, i spremna je prihvatiti standarde Svjetske anti-doping agencije (WADA), izjavio je povjerenik NHL-a Gary Bettman u subotu.

Testiranje na doping u NHL smatra se najslabijim u četiri najjače profesionalne sjevernoameričke lige i ne uključuje testiranje izvan natjecanja.

Udruga igrača NHL (NHLPA) se borila protiv uvođenja strožeg testiranja u ligaškom antidoping programu koji uključuje maksimalno tri testiranja po igraču u godini dana.

"Priznajem da bi naš program mogao biti opsežniji i vjerujemo da je došlo vrijeme da se udruga igrača izjasni i prihvati promjene koje predlaže svjetska anti-doping agencija", rekao je Bettman.

Govoreći prije prve finalne utakmice Stanley Cupa, Bettman je kazao da je NHL spremna prihvatiti listu WADA-e zabranjenih supstanci, ali nije spremna pristati na potpunu poslušnost WADA-inim pravilima zbog strogih sankcija.

Prema NHL kolektivnom ugovoru sportaši koji su uhvaćeni prvi put da su pod utjecajem dopinga dobijaju kaznu od 20 utakmica suspenzije, a nakon toga slijedi suspenzija 60 utakmica. Treći pozitivni test rezultira doživotnom zabranom igranja, ali igrač dobija mogućnost da se nakon 20 godine ponovno prijavi za igranje. WADA-ina pravila su mnogo strože pa prvoprijestupnici odmah dobijaju zabranu igranja na četiri godine.