sport
0

NFL: Nevjerovatna pobjeda Packersa i pozicijski rat na Arrowheadu

Piše: R. D.
(Foto: EPA)
Nevjerovatne dvije utakmice odigrane su u preostala dva konferencijska polufinala. Dalje idu Green Bay Packersi i Pittsburgh Steelers, a detalji s ovih utakmica još će se dugo prepričavati.

Duel domaćih Dallas Cowboysa i gostiju iz Green Baya dobar dio utakmice izgledao je kao školski prikaz Aarona Rodgersa kako se igraju velike utakmice i kako najbolji dodavači vode svoju ekipu do pobjede. Sredinom druge četvrtine gosti su vodili 21:3, a domaći su i pored dobre igre bili daleko izvan utakmice.

Sve zvijezde Cowboysa izgledale su dobro, ali ipak Packersi su bili u značajnom vodstvu. Sjajni mladi dodavač Dak Prescott na kraju je sakupio tri dodavanja za touchdown, a imao je odličnu realizaciju 24 kompletirana dodavanja od 38 pokušaja, ipak je bio u sjeni kolege iz protivničkog tima. Nije zaostajao ni mladi probijač Ezekiel Elliott sa 125 osvojenih yardi, velikih 5,7 po pokušaju. Ipak, sredinom treće četvrtine Packersi su imali značajnih i uvjerljivih 28:13.

Utakmica se počela komplicirati kad je potom Jeff Heath presjekao jedno dodavanje Rodgersa za Davante Adams. U narednom napadu Jason Witten, iskusni tight end domaćih, poentira na dodavanje Prescotta i slijedi potpuni povratak Cowboysa.

Utakmica ulazi u infarkt završnicu i potpuni rezultatski egal kada u narednom napadu domaćih hvatač Dez Bryant postiže touchdown, a sam Prescott rješava konverziju za dva poena. Na semaforu je pisalo 28:28, do kraja je ostalo nešto više od četiri minute.

Do kraja imamo po field goal s obje strane, oba teška pokušaja sa više od 50 yardi. Aaron Rodgers dobija loptu pola minute do kraja i ipak uspijeva svom kickeru Masonu Crosbyju osigurati poziciju za još jedan field goal koji ovaj s istekom vremena zabija sa 51 yarda, za slavlje gostiju i tišinu na stadionu.
Green Bay Packers naredne nedelje igrat će u konferencijskom finalu protiv Atlanta Falconsa.

Posljednje konferencijsko polufinale nije donijelo spektakl kao ranija utakmica. Rovovsku bitku na Arrowheadu u Kansas Cityu obilježio je kicker gostiju Chris Boswell.

Boswell je jedini igrač Steelersa koji je poentirao na ovoj utakmici, postigavši čak šest puta field goal, što je najviše u doigravanju od kada postoji NFL.

Ne može se reći da su glavne snage Steelersa podbacile, iako nisu poentirale. Le'Veon Bell imao je čak 130 osvojenih yardi probijanjem, a Antonio Brown 108 yardi hvatanjem. Ipak, na kraju su sve kamere bile uperene u mladog kickera sa univerziteta Rice.

Chiefsi, bolje rečeno njihov glavni trener Andy Reid, dobili su taktički rat, ali su izgubili utakmicu. Doveli su zbivanja na terenu u željene konture, ali brojnim greškama u napadu nisu uspjeli kapitalizirati dobar posao koji je uradila njihova odbrana.

Steelersi naredne nedelje u velikom AFC finalu konferencije igraju protiv New England Patriotsa.

NFL