sport
5

NFL doigravanje: Pobjede Packersa i Steelersa

Piše: R. D.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Packersi i Steelersi kompletirali su kostur doigravanja i rezultatski uvjerljivim pobjedama, ali i odličnom igrom, se plasirali u naredni krug.

Zaleđeni Heinz Field u Pittsburghu nije bio dobro okruženje za Dolphinse iz Miamija. Niko im nije davao pretjerane šanse, još su bili znatno oslabljeni, tako da završnih 30:12 izgleda kao realan rezultat.

Odbrana Steelersa lako je neutralizirala napad neiskusnog Matta Moorea. S druge strane, odbrana Delfina raspala se vrlo brzo. Slomila se pod naletima dvije akcije sjajnog hvatača Antonia Browna, a potpuno ju je dokrajčio najbolji probijač lige Le'Veon Bell (obojica sa dva touchdowna).

S takva dva igrača u napadu, legendarni Ben Roethlisberger nije ni morao igrati posebno dobru utakmicu. Samo 197 yardi dodavanje te dvije presječene lopte, nisu uobičajena pojedinačna statistika dodavača ekipe koja zabilježi ovako uvjerljivu pobjedu.

Kod Dolphinsa je bolji od ostalih bio hvatač Jarvis Landry, dok je odlični mladi probijač Jay Ajayi, odigrao najslabiju utakmicu sezone. Running back gostiju imao je samo 2,1 osvojen yard po pokušaju.

Derbi ovog kruga doigravanja utakmicu Packersa i Giantsa obilježila je simultanka dodavača domaćih Aarona Rodgersa koji je nastavio igrati formom iz regularnog dijela sezone. Rodgers je bacio četiri puta za touchdown, sakupio 362 yarda dodavanjem, a posebno oduševio bacanjem hail mary dodavanja od 42 yarda za Randalla Cobba u posljednjim trenucima prvog poluvremena.

Packersi su zbog povrede rano ostali bez omiljene mete Aarona Rodgersa hvatača Jordyja Nelsona. Nelsonov učinak nadoknadili su pomenuti Cobb, a posebno sjajni Davante Adams.

S druge strane, neuvjerljiv je bio Odell Beckham Jr, prva zvijezda Giantsa i najatraktivniji igrač lige. Odell je imao samo četiri uhvaćene lopte za 28 yarda, a cijelim tokom utakmice bio je vidljivo nervozan jer nije kompletirao neka hvatanja koja obično ima.

Bez raspoložene hvatačke jedinice, uz i odranije slabu igru trčanjem, akcije Giantsa u napadu nisu bile izražene, ali je kasnije Rodgers utakmicu usmjerio ka pobjedi domaćih.

NFL