sport
6

NFL doigravanje: Kreće luda trka od 11 epizoda

R. D.
Brock Osweiler, quarterback Houstona (Foto: EPA)
Brock Osweiler, quarterback Houstona (Foto: EPA)
Večeras kreće NFL doigravanje, eliminatorna faza najjače svjetske lige u američkom fudbalu.

Nakon sedamnaest teških sedmica regularne sezone, ostalo je samo jedanaest utakmica do konačnog slavlja, rezerviranog za samo jedan tim.

Regularna sezona donijela nam je cijeli niz velikih iznenađenja, što naravno nije ništa čudno kad se zna karakter ove izuzetno nepredvidljive i izjednačene lige, te generalnih pravila koja su na snazi i u drugim američkim profesionalnim ligama. Konačno iznenađenje bio je neulazak u doigravanje obje ekipe iz prošlogodišnjeg Super Bowla, što se nije desilo 13 posljednjih sezona.

Broncosi nisu mogli ponavljati iz sedmice u sedmicu onakve bravure odbranbenog dijela tima, a Panthersi bez Josha Normana nisu mogli odbraniti doslovno nikoga. Timu iz Charlotte dodatni hendikep bila je loša sezona prve zvijezde, quarterbacka Cama Newtona.

Bilo kako bilo, 12 najboljih timova došlo je skoro do predvorja raja, a za korak dalje niko više nema doslovno pravo niti na jednu grešku. U NFL doigravanju nema kao u NBA, NHL ili MLB serije utakmice, duel se rješava u jednom meču i doslovno najmanje sitnice mogu presuditi, a prednost domaćeg terena ogromna je plus.

Kansas City Chiefs, New England Patriots, Atlanta Falcons i Dallas Cowboys čekaju pobjednike wild card runde, koja se igra ovog vikenda.

Doigravanje otvaraju u Houstonu, na stadionu koji će biti poprište ovogodišnjeg Super Bowla, domaći Texansi i Oakland Raidersi. Favoriti su Texansi zbog domaćeg terena, ali prije svega zbog izostanka odličnog dodavača Dereka Carra, vođe napada ekipe iz Kalifornije.

Ipak, sa Houstonom uvijek treba biti oprezan, Texansi ne djeluju kao ozbiljna ekipa za doigravanje. Brock Osweiler je talentirani vođa napada, ali nije bez razloga on prošle godine u doigravanju, dok je još nosio dres Broncosa, prepustio mjesto legendarnom Peytonu Manningu, koji je igrao posljednji mjesec svoje karijere i bio daleko od njenih vrhunaca.

Druga noćašnja utakmica, koja počinje nešto poslije dva iza ponoći, daje još izrazitijeg domaćina kao favorita. Na CenturyLink Field u Seattleu dolaze Detroit Lionsi, objektivno lošija ekipa na obje strane terena od domaćih Seahawksa.

Matthew Stafford, dodavač Lionsa, ima dobru sezonu iza sebe, ali opjevana odbrana Seattlea i pored bolnih izostanaka, mogla bi ga natjerati na serije grešaka. Russell Wilson i napad domaćih izgledali su dobro većim dijelom sezone i na svom igralištu, uz možda i najbolje navijače u ligi, trebali bi potvrditi ono što odbrana već zaradi.

Prva utakmcia sutrašnjeg programa, od sedam sati po našem vremenu donosi duel favoriziranih Pittsburgh Steelers i možda najlošijeg tima cijelog doigravanja Miami Dolphinsa. Delfini su iskoristili jedan od lakših rasporeda u ligi, te se plasirali u doigravanje prvi put nakon 2008. godine. Ipak, teško da mogu preko Steelersa, koji uz Patriotse izgledaju najbolje u AFC-u.

Tomlinova odbrana više nije kao u ona vremena Troya Polamalua i društva, ali napad dodavanjem sa Benom Roethlisbergerom i Antoniom Brownom, te trčanje probijača Le'Veon Bella, trebali bi biti dovoljni za potapanje Dolphinsa.

Wild Card vikend završava najjačim okršajem, jer na legendarni Lambeau Field u Green Bayu dolaze vječno nepredvidljivi i neugodni New York Giantsi.

Prvi dio sezone domaći su izgledali jako neuvjerljivo, ali kad je Aaron Rodgers prije mjesec i pol krenuo ponovo igrati kao MVP kandidat, stvari su došle na svoje. Ako trener Ben McAdoo uspije Rodgersa natjerati da izgleda kao s početka sezone, šanse gostiju rastu. Napad ovisi od bacanja mlađeg brata Manning, koji je ove sezone nešto lošiji nego smo ga navikli gledati i akcija najatraktivnijeg igrača lige, sjajnog hvatača Odella Beckhama Jr.

Prednost domaćeg terena je golema, ali ovo je liga iznenađenja i sasvim je sigurno da se do narednog vikenda teško mogu probiti sva četiri domaća tima, iako im i eksperti i kladionice daju značajno više šansi.

NFL