sport
0

Nevjerovatni uspon prvog islamskog sumo hrvača

Klix.ba
Abdelrahman Ahmed Shaalan (Foto: AFP)
Abdelrahman Ahmed Shaalan (Foto: AFP)
Egipćanin Abdelrahman Ahmed Shaalan (21), prvi profesionalni sumo hrvač iz Afrike i arapskog svijeta, promocijom u elitnu diviziju ovog sporta nastavio je svoj vrtoglavi uspon ka vrhu.

Japanska sumo asocijacija promaknula je Shalaana, koji se bori pod imenom Osunaarashi (Velika pješčana oluja), u svoju diviziju makuuchi. Ovu diviziju čine 42 hrvača, uključujući i dva mongolska grand šampiona (yokozune).

"Nisam baš sretan, osjećam napetost. Imam još dosta posla, budući da su hrvači ove divizije veoma jaki. Vrijedno ću raditi da pokrenem svoj sumo stil, a treba mi i više snage. Nije me briga ko su moji protivnici, kao Osunaarashi sam spreman da se suočim sa bilo kim", kaže 189 cm visok i 146 kg težak Shalaaan.

Egipćanin je svoj debi imao u martu prošle godine, a izgubio je samo dva puta u osam turnira, koji imaju sedam mečeva u nižim divizijama. U maju je došao do druge divizije od 28 hrvača. Turnire je osvajao čak i tokom ramazanskog posta, a nevjerovatni uspjeh doveo ga je do makuuchi divizije, u kojoj kreće sa pretposljednje pozicije.

Od svog debija osvojio je samo 10 turnira, a ušao je u sam vrh sumo svijeta. Radi se o drugom najbržem usponu, nakon što je japanski hrvač Jokoryu došao do ovog nivoa nakon samo devet turnira. U diviziju makuuchi ušlo je 39 stranih hrvača, ali je Shalaan hrvač kojem je za to trebalo najmanje vremena.