Festival "Grad"
488

Nesvakidašnji događaj u sarajevskom tramvaju: Šahovske partije s velemajstoricom

N. K.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Šahovska velemajstorica Vesna Mišanović ovih dana boravi u Sarajevu u okviru Festivala "Grad" gdje promoviše Prvu šahovsku sagu Sarajevo 2019., a danas je učestvovala i u simultanci u tramvaju, popularnoj "šestici" na Skenderiji.

Ova lokacija odabrana je jer, kako kažu organizatori, simbolizuje plemenitost, hrabrost i životnu snagu Sarajlija, umjetnika u borbi za slobodu, mir i dostojanstvo.

Druženju u tramvaju kod SD Bosna prisustvovalo je mnogo bh. građana koji su u neobičnom ambijentu odlučili da se okušaju u igri umova i umjetnika.

Podsjetimo, pedesetčetverogodišnja Sarajka, koja već duži niz godina živi u Njemačkoj, odlučila je posjetiti svoj grad i promovisati ovu drevnu igru.

Jučerašnji program počeo je u prostorijama Collegium artisticuma brzopoteznim mečom između Mišanović i FIDE majstora Rijada Burovića.

Nakon toga posjetitelji su imali priliku igrati "besmrtnu partiju" sa živim figurama koja se završila remijem, a potom je na 15 šahovskih ploča u prostorijama Šahovskog kluba Bosna Mišanović igrala protiv zaljubljenika u ovu drevnu igru.