sport
21

Nestručno čišćenje vode: Hidrogen peroksid uzrokovao zelenu boju bazena u Riju

Klix.ba
Bazen za vaterpolo u Rio de Janeiru isušen je nakon što je istraga potvrdila pravi razlog promjene boje vode – višak hidrogen peroksida.

Naime, organizatori Olimpijskih igara došli su do zaključka da je zelenu vodu u dva bazena uzrokovalo ispuštanje 80 litara hidrogen peroksida. Čelnici olimpijskog bazena incident su nazvali "sramotnim", a za sve je odgovorna neimenovana privatna kompanija zadužena za čišćenje vode.

Podsjećamo, svjetski mediji su u utorak objavili vijest o neobičnoj zelenoj vodi u bazenu za sinhronizovano skakanje. Nedugo zatim, voda u bazenu za vaterpolo također je poprimila tamnu zelenu boju.

Iako su organizatoru tvrdili da je voda bezbjedna za plivanje, pojedini sportisti su se žalili na svrab očiju. Razne teorije prije konačne objave rezultata testiranja vode govorile su o mogućem poremećaju u količini hlora ili o namjernoj kontaminaciji.

Ipak, istraga je potvrdila da je problem uzrokovao hidrogen peroksid, supstanca koja se koristi za čišćenje vode, ali koja se ne smije miješati sa hlorom jer ga neutrališe. Neutralizacija hlora uzrokovala je bujanje algi koje su bazenu dale zelenu boju.

"Kompanija se nije konsultovala sa organizatorima, njihova greška je i naša greška", rekao je Gustavo Nascimento, jedan od organizatora takmičenja u olimpijskom bazenu. Organizatori su dodali da je ovaj problem jedini koji nisu uspjeli riješiti dovoljno brzo.

Naime, bazen za vaterpolo se morao isušiti jer je predviđen za sinhronizovano plivanje. S druge strane, bazen za skakanje neće biti isušen i voda se tretira kako bi povratila normalnu boju.