|

Nejla Karić, rekorderka BiH u plivanju: Sanjam nastup na Olimpijskim igrama

Nejla Karić, rekorderka BiH u plivanju: Sanjam nastup na Olimpijskim igrama
810
E. B.
14.12.2019. u 22:52
15
komentara
810

dijeljenja
Nejla Karić, rekorderka BiH u plivanju: Sanjam nastup na Olimpijskim igrama Foto: I. Š./Klix.ba
Najbolja mlada bosanskohercegovačka plivačica Nejla Karić od iduće godine svoj put ka vrhu svjetskog plivanja gradit će u Sjedinjenim Američkim Državama.
Karić je 9. septembra napunila 18 godina i, s obzirom da je četvrta godina Prve bošnjačke gimnazije, odlučila je upisati fakultet preko okeana.

Ono što je veoma bitno je što će imati priliku još više napredovati i takmičiti se sa najboljim mladim plivačicama u SAD-u nastupajući za univerzitet Toledo iz savezne države Ohio.

"Američki sistem je baziran na univerzitetima koji su rangirani u tri divizije, a ja ću učestvovati u najjačoj", kaže Nejla te pojašnjava kako se odlučila na ovaj korak.

"Napravila sam profil na stranici Swimmingcollege. U suštini tu postavite svoje rezultate i univerziteti vas onda kontaktiraju i nude vam stipendije. Zahvaljujući rezultatima i ocjenama u školi dobila sam punu stipendiju. Imala sam dosta ponuda, a nakon razgovora sa prijateljicom iz Srbije koja studira na Toledu sam se odlučila baš za taj univerzitet", kaže Karić koja je označena kao najveće pojačanje svog univerziteta.

Dominira na dužim dionicamaA rezultati govore da je sa samo 18 godina četverostruka rekorderka Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji.

Nejla je sa 16 godina bila balkanska juniorska prvakinja na 200 metara slobodnim stilom, te viceprvakinja na 400 metara slobodnim stilom, a u seniorskoj konkurenciji se specijalizirala na duže dionice. Najbolji bosanskohercegovački rezultati koji su u njenom vlasništvu su oni na 800 i 1.500 metara slobodnim stilom.

Foto: I. Š./Klix.ba Foto: I. Š./Klix.ba


Na 800 metara njeno najbolje vrijeme u velikom bazenu iznosi 9:06.64, a u malom 8:57.46, dok su joj najbolja vremena na 1.500 metara 17:37.56 u velikom, te 17:37.40 u malom bazenu.

"Ponosna sam što sam članica seniorske reprezentacije BiH. U karijeri sam nastupala na evropskim i svjetskim prvenstvima i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji, a najviše sam ponosna na to što sam na Evropskom prvenstvu u Londonu 2016. godine bila najmlađa učesnica sa samo 15 godina", govori Nejla.

Kada su planovi do odlaska u SAD u pitanju, Karić kaže kako se sprema za državno prvenstvo krajem decembra, a potom u januaru kreću pripreme za sezonu u velikim bazenima.

Foto: I. Š./Klix.ba Foto: I. Š./Klix.ba


"Nakon što budem učestvovala iduće godine na državnom prvenstvu u junu otići ću u SAD", govori naša mlada plivačica.

S obzirom da je treniranje plivanja vjerovatno veoma nisko na listi prioriteta kod dječaka i djevojčica, upitali smo Nejlu odakle ona u bazenima.

"Kao mala imala sam problema sa leđima i ljekari su mi u drugom razredu osnovne škole preporučili da rekreativno plivam. Trenirala sam triput sedmično i treneri su vidjeli da imam određeni talenat, te su mi preporučili da počnem ozbiljnije trenirati. Onda sam 2009. godine počela trenirati u GKVS Sarajevo kod trenera Igora Bilasa i tako je sve počelo. Sa uspjesima sam krenula 2014. godine kada sam sa 13 godina i prvi put nastupila za reprezentaciju, a godinama je plivanje preraslo u ljubav", govori Karić.

Sav trud i mnogo odricanja se isplatiloKako kaže, nije joj žao što se za razliku od vršnjakinja odrekla izlazaka kako bi se maksimalno posvetila plivanju.

Foto: I. Š./Klix.ba Foto: I. Š./Klix.ba


"Odlazak u SAD će biti veliki izazov, ali i ostvarenje mojih snova. Tolike godine sam uložila u ovo, nije bilo lako, ali kada sam dobila stipendiju bila sam sretna jer sam shvatila da je sve bilo vrijedno toga. Lijepo je kad znaš da se trud isplatio, a sada sam dobila još veću zelju i motivaciju da radim. U suštini moj dan se svodi na jutarnji trening, potom odlazak u školu, pa ponovo trening, teretana... ali sve to vrijedi. Naravno, da nije bilo mojih roditelja i trenera, ništa od ovoga ne bi bilo moguće", kaže Nejla čiji je uzor Katie Ledecky, najbolja plivačica svih vremena na dugim dionicama.

Karić je nastupala na evropskim i svjetskim prvenstvima a kao i svakom sportisti san joj je da nastupi na Olimpijskim igrama.

"Prvenstveno idem korak po korak, svakim danom želim napredovati. Pred sebe postavljam jedan po jedan manji cilj i tako napredujem. Naravno, ispunjavanjem tih malih ciljeva dolazim korak bliže i onim većim, a svakako najveći mi je da nastupim na Olimpijskim igrama i nadam se da cu svojim radom to i ostvariti", kaže Nejla.

Foto: I. Š./Klix.ba Foto: I. Š./Klix.ba


Amina Kajtaz, najbolja bh. plivačica na kratkim dionicama, će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Tokiju, a Karić se nada da će joj se i ona pridružiti.

"Nadam se da ću uspjeti isplivati normu. No, i ako ne uspijem, neću biti previše razočarana. Prelaskom u SAD imat ću priliku za dodatno napredovanje, a preko ljeta ću dolaziti ovdje i plivati na državnom prvenstvu kako bih mogla nastupati za reprezentaciju i dalje i jednog dana i nastupiti na Olimpijskim igrama", kaže Nejla koja je odlična učenica.

Foto: I. Š./Klix.ba Foto: I. Š./Klix.ba


"Idem u Prvu bošnjačku gimnaziju. To je zahtjevna škola, ali profesori imaju dosta razumijevanja i s obzirom da sam odlična učenica ne prave mi probleme kada su treninzi i takmičenja u pitanju", dodala je Nejla Karić, najbolja bh. plivačica na dugim dionicama.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...