sport
0

NBA: Dwight Howard prvi "pik" na ovogidišnjem draftu

NINA
Srednjoškolac iz Atlante Dwight Howard izabran je za prvog "pika" na ovogodišnjem draftu, odlučio je "trust mozgova" Orlando Magica, kluba koji je prvi birao na najvećoj košarkaškoj tržnici svijeta.

Očekivalo se da će prvi "pik" biti student Univerziteta Connecticut Emeka Okafor, porijeklom iz Nigerije, ali u Orlandu su odlučili prednost dati srednjoškolcu s Kršćanske akademije u Atlanti koji je proteklu sezonu odigrao fantastično, o čemu najbolje svjedoči statistika: 25 koševa, 18 skokova i osam blokada u prosjeku po utakmici!

Glavni menadžer Orlanda iznio je mišljenje rukovodećeg tima da je 18-godišnji Howard najbolji igrač na ponuđenom tržištu uspoređujući ga sa superzvijezdom najjače košarkaške lige svijeta Timom Dunkanom iz Minnesote.

"Iznenađen sam. Ovo je nevjerojatan dan. Neću moći spavati. Ustvari, neću moći raditi ništa", bio je ushićen osamnaestogodišnjak čiji je izbor za prvog "pika" na ovogodišnjem draftu ovacijama propatilo desetak hiljada njegovih pristalica.

Poslije prošlosedmične razmjene s Clippersima iz Los Angelesa, Charlotte Hornets su dobili pravo drugog izbora i odlučili u svoje redove dovesti Emeku Okafora. Krilni centar Connecticuta prošlu sezonu završio je sa 17,6 koševa, 11,5 skokova i 4,1 blokadom po utakmici, i ima velikih izgleda naći se u reprezentaciji SAD-a koja će igrati na Olimpijskim igrama u Ateni.

Okaforov klupski igrač Ben Gordon bio je treći "pik", a izabrali su ga Chicago Bullsi. Najbolje plasirani Europljanin na ovom popisu je 18-godišnji Latvijac Andris Biedrins, kojega je kao 11. "pik" izabrao klub Golden State Warriors. Biedrins je u protekloj sezoni igrao za Skonto iz Rige.