Juriš na medalje u plivanju i atletici
0

Naši sportisti otputovali na Ljetne specijalne OI

Piše: D. Brkić
Bosanskohercegovačka ekspedicija Specijalne olimpijade otputovala je danas na Ljetnje olimpijske igre za osobe sa intelektualnim nedostacima, koje će trajati od 25. juna do 4. jula u Atini.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović sa dosta optimizma očekuje prve nastupe naših sportista.

“Na Olimpijadi učestvuje 7.500 sportista iz 180 zemalja svijeta. U takvoj konkurenciji ćemo jurišati na medalje. Smatram kako imamo kvalitetne takmičare, koji mogu doći do odličja u atletici i plivanju. Našu zemlju predstavljat će i košarkaši, a realno je da se plasiraju do osmog mjesta", kaže Delić-Selimović.

Predsjednica Specijalne olimpijade BiH prof. dr. Mirsada Hukić kaže kako se ponovio problem sa finansiranjem. Faktički do posljednjeg dana odlazak u Atini je "visio u zraku".

“U našoj zemlji se malo prepoznaje značaj Specijalne olimpijade. Ali, bez obzira na to, naši sportisti su prepuni optimizma i netuzijazma, tako da se nadamo dobrim rezultatima”, kaže prof. dr. Mirsada Hukić.

Na spisku reprezentacije se nalaze:

Plivanje: Biljana Božić – 50 m slobodno, Irmela Peranović -25 m slobodno, Senad Pirić – 25 m slobodno, Milko Rajić – 25 m slobodno.

Atletika: Alma Šilović - 100m, dalj, Vedrana Nović - 100m, 200m, Velibor Petrič – dalj, Safet Crnović – 100m, 200m.

Košarka: Damir Đogić, Boro Marelić, Almin Bjelica, Nihad Durmić, Duško Grbić, Jasmin Mamuti, Semir Ramić, Emir Krbuljić, Asmir Krajčin i Mersudin Suljagić.

Trenerski tim sačinjavaju: Suzana Miličević za plivanje, Ognjen Glamočanin za atletiku, Dario Matić, Samir Halilović i Nermina Mujić za košarku.