sport
0

Naši sportisti ispraćeni na put u Atinu

NINA
Sportsko predstavništvo Bosne i Hercegovine danas je ispraćeno na put u glavni grad Grčke Atinu gdje će naši sportisti nastupiti na 28. ljetnim olimpijskim igrama.

Sportski tim naše države predstavljat će devet takmičara: Nedžad Fazlija u streljaštvu, Mervena Jugić-Salkić u tenisu, Amel Mekić u judu, Željko Panić u plivanju, Srđan Miličević u stolnom tenisu, Emir Šarganović u kajaku, Zoran Prerad u taekwondou, te atletičari Jasminka Guber i Jasmin Salihović. Osim sportista u Atinu će putovati i devet njihovih trenera te četiri člana stručnog štaba olimpijske reprezentacije BiH.

Nedžad Fazlija
Srdačnim riječima naše predstavništvo su pozdravili i zaželjeli im puno sportskog uspjeha glavni sekretar Olimpijskog odbora BiH Sejdalija Mustafić i predsjednik OO-a BiH Milanko Mučibabić te Zoran Tešanović ispred Ministarstva civilnih poslova BiH.

Mučibabić je istaknuo da naša zemlja treba biti ponosna na činjenicu da je naš tim sudionik grandiozne svjetske manifestacije na kojoj će osim nas sudjelovati sportisti iz još 201 zemlje pozdravivši našu sportsku ekspediciju koja nas je, kako je rekao Mučibabić, ujedinila.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Zoran Tešanović je kazao da je odlazak naših sportista veliki trenutak za BiH i dobra poruka svim mladim ljudima da krenu putem sporta i olimpizma dodavši da će sve što naši predstavnici naprave u Atini biti veliko i značajno za našu zemlju.

Skup je pozdravio i grčki veleposlanik u našoj zemlji Mihail Koukakis izrazivši zadovoljstvo zbog odlaska našeg izaslanstva na Olimpijske igre u njegovu zemlju koja je, prema riječima veleposlanika Koukakisa, spremna za goste iz 202 svjetske zemlje.

U petak navečer zastavu Bosne i Hercegovine na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara nosit će Nedžad Fazlija, čovjek koji je na prošloj olimpijadi u Sydneyju osvojio šesto mjesto u streljaštvu, što je i najbolji rezultat u povijesti BiH.

Mervana Jugić-Salkić, naša najbolja tenisačica, ima odličnu sezonu iza sebe i očekuje dobar nastup te obećava dobru igru, ali mnogo toga će ovisiti i o ždrijebu na turniru, na kojem će, prema njezinu mišljenju, u mečevima između igračica odlučivati nijanse.

Plivač Željko Panić je odlično pripremljen i očekuje da u svom drugom nastupu na Olimpijadi popravi lični rekord te ispliva 100 m slobodno ispod 52 sekunde. ''Atmosfera je odlična u bh. timu i čast mi je biti dio svega. Radio sam naporno pripremajući se u Sloveniji, na Floridi, u Srbiji i Hrvatskoj, i očekujem dobar rezultat. Konkurencija je strašno jaka, a dobro bih se osjećao kada bih poboljšao svoj najbolji rezultat, što bih smatrao odličnim uspjehom'', izjavio je Panić.

Upućeniji u sport potajno se nadaju da bi najbolji rezultat u Atini za BiH mogao postići taekwondoist Zoran Prerad. Prerad je u prošlosti nastupao za Srbiju i Crnu Goru, te za Belgiju. Osvajao je medalje na europskom i svjetskom prvenstvu i u samom je vrhu svjetskog tekvandoa u teškoj kategoriji.

''Na turniru u teškoj kategoriji nastupa 16 najboljih na svijetu i svi očekuju medalju. Moje šanse su realne, ali mnoge stvari se trebaju poklopiti taj dan. Nadam se da će me zaobići ozljede i uz malo sreće, medalja je moguća. Potrebne su mi tri pobjede da osiguram medalju, a želim olimpijskom medaljom okruniti svoju karijeru'', izjavio je za NINA-u Zoran Prerad.