Predsjednik MOK-a
0

"Namještanje utakmica je veća prijetnja sportu od dopinga"

FENA
Jacques Rogge
Jacques Rogge
Namještanje utakmica postalo je veća prijetnja sportu od upotrebe dopinga, smatra predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Jacques Rogge.

"Upotreba narkotika utiče na jednog sportistu, a namještanje utakmica na čitavo takmičenje", objasnio je Rogge.

Bliženjem londonske olimpijade 2012. godine, Rogge je usmjerio snage na rješavanje tog problema. U utorak je održao antikorupcijski simpozij u sjedištu MOK-a u Lozani, uz prisustvo odabrane grupacije ministara vlada, sportskih činovnika i kladioničarskih kompanija, u nadi da će doći do eventualnog rješenja, prenose agencije.

Rogge vjeruje da MOK može povesti borbu protiv korupcije, ali praćenjem Igara u Pekingu i Vancouveru, MOK nije uočio nikakve nepravilnosti.

Kladioničarski promet londonske olimpijade bit će veliki, ali tek toliko koliki je dnevni promet nekih sportova kao što je nogomet. Zbog toga i manja vjerovatnoća namještanja sportskih događaja na takvoj manifestaciji.

Rogge je dao do znanja da želi da vlade, uključujući britansku, pokrenu istrage i stanu ukraj bilo kakvim protuzakonitim kladioničarskim radnjama i namještanjima koji mogu narušiti integritet olimpijade.