Jedrilica ACI 40
5

Nakon uspjeha u skijanju, Ivica Kostelić postao prvak Mediterana u jedrenju

K. H.
Ivica Kostelić (Foto: Nel Pavletić/Pixsell)
Ivica Kostelić (Foto: Nel Pavletić/Pixsell)
Proslavljeni hrvatski skijaš, a danas avanturista i jedriličar Ivica Kostelić, sa svojom posadom na jedrilici ACI 40 osvojio je titulu prvaka Mediterana u klasi 40, navode hrvatski mediji.

Kako pišu, Kostelić je naslov prvaka osigurao stigavši drugi na regati Palermo-Monte Carlo, mediteranskom klasiku koji svake godine krajem augusta povezuje Palermo s Monakom na ruti dugoj 500 nautičkih milja.

Dodaje se kako se regata ove godine održava 18. put, a da su ukupno učestvovala 44 broda.

Ivica Kostelić s brodom ACI 40, u čast 40 godina postojanja i djelovanja ACI-ja, osvojio je drugo mjesto u svojoj klasi.

Drugo mjesto na ruti Palermo-Monte Carlo Kosteliću je donijelo i ukupnu pobjedu u klasi 40 jer je ranije s Darkom Prižmićem pobijedio na regati za dvoje Roma per Due, a bio drugi na Paprec Saint Tropez 600 i Massilia Cupu.

Hrvatski mediji dodaju kako se u oktobru vozi posljednja Middle Sea, no ona nema rezultatsku važnost jer je Kostelić već osigurao ukupnu pobjedu.

Klasa 40 je međunarodna jedriličarska klasa za okeansko i offshore jedrenje, s box-rule pravilom i brodovima dizajniranim prvenstveno za dvojce.

Brodovi su dužine 12 i širine 4,5 metra, a visine jarbola od 19 metara. Ivica Kostelić je jedrio dvije sezone i na Atlantiku, a najbolji rezultat u prvenstvu Klase 40 mu je bio 10. mjesto iz 2021. godine.