Nastali problemi
7

Nakon Sappora od organizacije ZOI 2026. odustali i Talijani

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon Sappora od zajedničke kandidature za domaćinstvo zimskih olimpijskih igara 2026. godine odustali su i talijanski gradovi Cortina d’Ampezzo, Milan i Torino.

Talijani su odustali jer se nisu mogli dogovoriti koji će grad imati vodeću ulogu u kandidaturi.

"Ideja je umrla i više nema podršku talijanske vlade", potvrdio je državni tajnik Giancarlo Giorgetti, prenosi Hina.

Talijanski olimpijski odbor (CONI) pripremio je zajedničku kandidaturu Milana, Cortine i Torina, ali je sve propalo zbog svađe među gradovima. Milan i Cortina d’Ampezzo sada žele nastaviti u dvoje, ali vlada ne želi financijski podržati njihovu kandidaturu.

"Ukoliko Lombardija i Veneto žele zajednički organizirati ZOI, vlada im neće stati na put, ali njihovu kandidaturu neće financijski podržati", dodao je Giorgetti.

U ponedjeljak je od kandidature odustao i japanski grad Sapporo koji se povukao nakon nedavnog potresa koji je pogodio grad i okolicu. U potresu koji se dogodio 68 km jugoistočno od Sapporoa, glavnog grada Hokkaida, poginule su 44 osobe, dok je 660 ozlijeđeno. Potres je izazvao i odrone, te oštetio ceste i domove u Sapporu, gradu od 1,9 milijuna stanovnika.

U igri za domaćinstvo ZOI 2026. ostalo je pet gradova - Calgary, Graz, Stockholm, Sion i Erzurum.

Kandidati imaju rok do listopada do kada moraju predati i službenu kandidaturu, a MOO će domaćina ZOI 2026. izabrati u rujnu iduće godine.

Iduće ZOI održat će se 2022. u Pekingu.