sport
0

Nakon deset godina zastava Olimpijskog odbora vraćena u BiH

NINA
Ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac u utorak je primio zastavu Olimpijskog odbora koju je udruženje humanitarne pomoći Presence spasilo iz zapaljenog klizališta Zetre.

Naime, u januaru 1994. dio udruženja humanitarne pomoći Presence nalazio se u suterenu klizališta Zetra. Nakon vatre u ruševinama je pronađena zastava koja predstavlja Olimpijski odbor, te je povjerena Jeanu Claudeu Hatterreru, predsjedniku udruženja Presence, na čuvanje, a on se zakleo da će je čuvati i ponovno vratiti u Sarajevo po završetku rata.

Zastavu je Grahovcu predao predsjednik udruženja Haterrer, koji je kazao da, iako je htio zastavu donijeti povodm obilježavanja Zimskih olimpijskih igara, to nije uspio jer je odluku o premještanju zastave Francuska tek nedavno donijela.

«Iako sa zakašnjenjem, zastava je ipak donesena», kazao je Hatterrer, na što je Grahovac kazao da nije kasno nego je vrlo dobro da je taj trenutak došao sada kad je otvoren Olimpijski muzej u Zetri gdje će ta zastava ponovo biti ovješena.

Jean Claude Haterrer je podsjetio da je Bosna i Hercegovina od vremena tragičnih događaja postala u njihovim srcima drag prijatelj i izrazio je zadovoljstvo jer može sudjelovati u povratku mira u ovu zemlju.