Šah
0

Nakon 25 godina meč Karpov - Kasparov

Totalsport
U Valenciji će od 21. do 24. septembra ove godine ruski velemajstori Anatolij Karpov (58) i Gari Kasparov (46) odigrati reprizu grandioznog dvoboja za svjetskog prvaka u šahu.

Odigrat će ukupno 12 partija, od čega četiri polubrzopotezne i osam brzopoteznih.

Dvojica ruskih šahista izabrali su domaćinstvo španskog grada između još dva europska i jedne južnoameričke ponude. Razlog tome je činjenica da je šah kakvog danas znamo stvoren u 15. stoljeću baš na području Španije.

Sraz dvojice najvećih šahista u historiji također će obilježiti 25. godišnjicu njihova prvog dvoboja za svjetskog prvaka, koji je 1984. godine počeo u Moskvi. Iako je tadašnji svjetski prvak Karpov lagano poveo 4-0 protiv tada mladog i nadolazećeg izazivača Kasparova, te su mu za odbranu naslova trebale još samo dvije pobjede, uslijedilo je 17 remija u nizu, te petomjesečna borba s 48 odigranih partija koju je tadašnji predsjednik FIDE-a Florencio Campomanes prekinuo pozvavši se na ugroženo zdravlje igrača. Kasparov je bio dobio 47. i 48. partiju.

Svjetski naslov, koji je Karpov držao deset punih godina, Kasparov je oduzeo suparniku 1985. godine u Moskvi. Igrali su do 1990. još tri puta, između čega i 1987. godine u Sevilli. Mečeve uživo prenošene na španskoj državnoj televiziji pratilo je prosječno 13 miliona gledatelja.

Kasparov je naslov držao dvadeset godina (do 2005. godine), kada se penzionisao. Karpov pak drži rekord po broju osvojenih turnira (170) u karijeri. Ta se brojka danas čini nedostižnom.

Ukupno su u šest godina i pet borbi za prvaka Karpov i Kasparov odigrali 144 partije provevši za pločom više od 500 sati. Kasparov je pobijedio 21 partiju, Karpov 19, a 104 su završile remijem.