130 godina tradicije
149

Nakon 12 godina pauze na hipodromu Butmir održane Međunarodne konjičke trke

I. M.
Foto: Općina Ilidža
Foto: Općina Ilidža
Poslije 12 godina pauze, uz pokroviteljstvo Općine Ilidža, konjičke trke vratile su se na Ilidžu, na hipodrom Butmir.

Ljubitelji konjičkog sporta danas su imali priliku uživati u četiri izuzetno zanimljive trke, a zahvaljujući Konjičkom klubu Butmirski galop nastavljena je tradicija konjičkih trka koja na ilidžanskim prostorima traje skoro 130 godina.

U prvoj trci dana Imperia-Araberi čiji je nagradni fond iznosio 3.000 KM (dužina staze 1.200 metara) trijumfovalo je grlo Lenkoran 350. Drugo mjesto pripalo je Lenkoran XII-8, a treće je bilo grlo Gazal.

Grlo Abbey’s Wedding, vlasnika Harisa Ganića iz Konjičkog kluba Butmirski galop, bilo je najbrže u trci Prvi memorijal Hameda Begzadića. Drugi kroz cilj prošao je South Noor. New Pirat je zauzeo treće mjesto, dok je četvrta pozicija pripala grlu Night Moment.

U trećoj trci dana (dužina staze 1.600 metara) pobijedio je Ferrari Twister. Qngfu Panda je zauzeo drugo mjesto, Alan je bio treći, a Marshal četvrti.

Glavna trka Općina Ilidža, kojom je zaključena sjajna višesatna sportska manifestacija na hipodromu Butmir, pripala je grlu Aliso i vrijedna nagrada od 5.000 KM. Na drugoj poziciji završio je Thunder Rock, Ghost STS je prošao je kao treći kroz cilj, dok je Rosa Dartle bila četvrta.

Nagradu pobjedniku glavne trke uručio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, koji nije krio zadovoljstvo zbog povratka konjičkih trka na butmirski hipodrom.

"Drago mi je da smo nakon 12 godina konjičke trke vratili na Ilidžu, na hipodrom Butmir. Mislim da nešto što ima tradiciju dugu 130 godina zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju, a iskreno se nadam da će ona iz godine u godinu rasti", kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Čestitao je svim pobjednicima, svima koji su izdvojili vrijeme i došli posjetiti trke te je pohvalio mladu i ambicioznu ekipu iz Konjičkog kluba Butmirski galop koji su se pokazali kao odličan organizator.

"Iskreno se nadam da će uslovi hipodromu u budućnosti bivati sve bolji, baš kao i svake naredne trke", rekao je.