sport
0

Najveći uspjeh bh. karatea

FENA
Muška karate reprezentacija Bosne i Hercegovine osvajanjem srebrene medalje u ekipnim borbama na 18. svjetskom prvenstvu u finskom Tampereu, ostvarila je najveći uspjeh u historiji ovog sporta u BiH, nakon što je na evropskim prvenstvima tri puta bila druga i isto toliko puta treća.

Predvođeni selektorom Suadom Ćupinom, karatisti BiH u sastavu: Adnan Hadžić, Admir Ćupina, Alem Kupusović, Oliver Mandarić, Admir Zukan, Kenan Alikadić i Arnel Kalušić, u konkurenciji 64 nacionalne selekcije na putu do medalje pobijedili su reprezentacije Katara s 3:0, Bocvane 3:1, Italije 3:2, Rusije 2:1, u polufinalu Englesku s 3:0, dok su borbi za titulu svjetskog prvaka zaustavljeni od Španije sa 0:3.

Predsjednik Karate saveza BiH Dragan Vikić na pres-konferenciji je naglasio, da su bh. takmičari nastavili seriju uspjeha koje u kontinuitetu postižu na najvećim međunarodnim takmičenjima u posljednjih deset godina, te izrazio nadu da će ovi rezultati biti adekvatno nagrađeni.

Najiskusniji bh. takmičari Adnan Hadžić i Arnel Kalušić istakli su da je to rezultat desetogodišnjeg napornog treniranja i kvalitetnog rada u Karate savezu BiH i da predstavlja krunu uspjeha u njihovim karijerama.

U pojedinačnim borbama najveći uspjeh zabilježila je Arnela Odžaković, koja je osvojila peto mjesto, nakon što se dva puta borila za medalju.

U sklopu prvenstva održan je kongres Međunarodne karate federacije na kojem je učestvovao generalni sekretar KSBiH Dragoslav Dojčinović. Prema njegovima riječima, donesene su odluke koje su ovu organizaciju i karate približili prijemu u porodicu olimpijskih sportova već od OI 2012 . godine u Londonu.

Također je odlučeno da od SP 2008. godine bude izjednačen broj težinskih kategrija u muškoj i ženskoj konkurenciji na po pet. Na kongresu je izražena podrška KSBiH da istakne kandidaturu za organizaciju svjetskog ili evropskog prvenstva u našoj zemlji nakon 2012. godine.