sport
0

Najveći sportski skandali

Sarajevo-x.com
O.J. Simpson
O.J. Simpson
Skandali nisu svojstveni samo slavnim osobama iz Hollywooda, političarima i drugim medijskim ličnostima. Historija je pokazala da je u posljednjih 25 godina i svijet sporta potreslo nekoliko skandala koji sežu od zloupotrebe droga pa sve do seksualnih skandala i nerazjašnjenih ubistava.

Magazin "USA Today“ izdvojio je nekoliko skandala koji su uzdrmali svjetsku zajednicu sportista i sve one koji su svjedočili tim dešavanjima.

[SLIKA]4[/SLIKA]1. Ben Johnson Benjamin Sinclair "Ben" Johnson, kanadski sprinter koji je dominirao utrkama na 100 m tokom 80-tih godina prošlog stoljeća, u karijeri je osvojio dvije bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984., dok mu je zlato osvojeno na Igrama u Seoulu 1988. oduzeto tri dana nakon utrke, zbog dopinga.

2. O.J. Simpson

Američka sportska ikona, O. J. Simpson bio je optužen za ubistvo svoje bivše supruge Nicole Brown Simpson i njenog tadašnjeg momka Ronalda Goldmana koje se desilo u junu 1994. godine. Krivični sud ga je 1995. godine, nakon izuzetno medijski praćenog suđenja, proglasio nevinim, ali mu je drugim suđenjem iz 1997. godine naređeno da plati novčanu odštetu u iznosu od 33,5 miliona dolara koja je bila upućena porodicama ubijenih.

[SLIKA]2[/SLIKA]3. Mike Tyson

Bokser Mike Tyson imao je veliki broj uspona i padova tokom svoje karijere koji su podrazumijevali šampionske titule i hapšenja kojima je svjedočio skoro cijeli svijet. U julu 1991. godine uhapšen je i optužen za silovanje. Nikada nije priznao krivicu, a u zatvoru je proveo tri godine.

4. Kobe Bryant

Košarkaška zvijezda Kobe Bryant koji je igrao u timu L.A. Lakers, 2003. godine optužen je za silovanje 19-godišnjakinje. Bryant je priznao seksualni odnos sa mladom djevojkom koji se desio u Coloradu, ali je naglašavao da se nije radilo o silovanju, već o dobrovoljnom odnosu. Tužba je odbačena jer su se dvije strane nagodile izvan suda.

[SLIKA]1[/SLIKA]5. Floyd Landis

Kada je Lance Armstrong koji je sedam puta bio šampion utrke Tour de France odlučio okončati karijeru, Amerikanac Floyd Landis je konačno prošle godine uspio doći prvi na cilj u utrci Tour de France. Međutim, poslije njegove pobjede, Svjetska biciklistička federacija objelodanila je rezultate testova na doping koji su pokazali da je Landis bio pod utjecajem nedozvoljenih supstanci tokom utrke. Landis tvrdi da rezultati nisu tačni te da se radi o nekoj greški jer, kako kaže, nije bio pod utjecajem dopinga.