sport
0

Najveći klubovi ne prihvataju klupsko prvenstvo svijeta

NINA
Karl-Heinz Rummenigge
Karl-Heinz Rummenigge
Najveći i najbogatiji evropski nogometni klubovi, okupljeni u organizaciju pod nazivom G14, odlučili su ne sudjelovati na klupskom prvenstvu svijeta koje bi se, nakon petogodišnje pauze, trebalo organizovati sljedeće godine.

"Usprkos inzistiranju predsjednika Svjetske nogometne federacije Sepa Blatera da oživi klupsko prvenstvo, donijeli smo jednoglasnu odluku da bojkotiramo to prvenstvo. Današnja odluka je konačna i o tome više neće biti razgovora. Opšti zaključak je bio da bi još jedan turnir, koji ima isključivo komercijalni karakter, predstavljao rizik za zdravlje nogomataša, koji su već opterećeni prevelikim brojem utakmica u sezoni", navodi se u priopćenju G14 koga su zajednički potpisali predsjednici Bayerna i Valencije Karl-Heinz Rummenigge i Heime Orthi.

Prvo i za sada jedino klupsko prvenstvo svijeta održano je u Brazilu 2000. i titulu je osvojio Corintians, ali je već sljedeće otkazano zbog financijskih problema koje je u to vrijeme imala FIFA, ali i zbog nedovoljnog zanimanja sponzora.

Predstavnici najmoćnijih klubova na današnjem sastanku složili su se i da ne odustaju od ideje da FIFA i UEFA klubovima isplaćuju nadoknadu zbog toga što puštaju reprezentativce da igraju za nacionalne reprezentacije svojih zemalja.