sport
0

Najvažniji sportski događaji u 2013.: Za BiH je 15. oktobar dan ponosa i slave

Piše: Edin Isanović
Utakmica u Kaunasu je ušla u historiju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Utakmica u Kaunasu je ušla u historiju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Godina koja se bliži kraju bila je poprilično uspješna za naše sportiste. Nogometni reprezentativci konačno su izborili plasman na veliko takmičenje, košarkaši nisu razočarali na Eurosbasketu, Zlatni momci nastavljaju osvajati medalje, Larisa Cerić i Hamza Alić su ostvarili sjajne rezultate. Na Koševo je stigao novi gazda - Vincent Tan. Odabrali smo za vas neke od najvažnijih događaja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Ibišević pogodio u Litvaniji

Jedan od najvažniji datuma u historiji BiH bit će 15. oktobar 2013. godine. Tog dana nogometna reprezentacije BiH pobijedila je u Kaunasu Litvaniju i izborila plasman na Mundijal koji će se 2014. godine održati u Brazilu. Jedini pogodak postigao je Vedad Ibišević u 68. minuti na asistenciju Edina Džeke. U grupi G Papetove izabranici imali su 25 bodova, isto kao i Grčka koja je bila lošija u međusobnom omjeru, a imala je i slabiju gol razliku, te je kvalifikacioni put okončala na drugom mjestu (izborili plasman na SP u baražu). Naš državni tim na Mundijalu će igrati u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom.

Pala moćna Litvanija

Muška košarkaška reprezentacija učestvovala je na Eurobasketu u Sloveniji. U grupi sa bh. timom bile su selekcije Latvije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Litvanije. Naš reprezentacija na kraju je imala tri pobjede i dva poraza. Ipak, jedino su izabranici Ace Petrovića sa tim omjerom morali kući. U presudnom meču bh. selekcija je savladala Litavniju 78:72. Ipak, to je bilo nedovoljno za nastavak takmičenja. Teletoviću i društvu trebala je pobjeda s više od 10 poena. Nakon utakmice selektor Aco Petrović bio je uplakan. Dugo ćemo pamtiti taj ponedjeljak i Jesenice. Sa ožiljcima iz Slovenije bh. košarkaši okreću se novim izazovima. Uskoro se očekuje imenovanje novog šefa državnog tima, jer Petrović više neće biti selektor.

U domaćem prvenstvu naslov prvaka osvojila je Igokea. U odlučujućoj utakmici savladali su Široki Brijeg na domaćem parketu rezultatom 74:69.

Željezničar osvojio sedmu titulu, Široki Brijeg najbolji u Kupu BiH

Željezničar je uspio odbraniti naslov prvaka BiH u nogometu. Imali su šest bodova više od gradskog rivala - Sarajeva. To je bila sedma titula koja je završila u vitrinama tima sa Grbavice. Nakon odigranih 19. kola aktuelne sezone BHT Premijer lige, Plavi drže vrh. Imaju dva boda više od Bordo tima. U Kupu BiH, ekipa Širokog Brijega je na kraju bila najuspješnija. U finalnom dvoboju bili su bolji od Željezničara. Mečevi na Grbavici i Pecari okončani su identičnim rezultatom 1:1. Tim iz Hercegovine osvojio je naslov nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U evropskim takmičenjima Željezničar se takmičio u Ligi prvaka, dok su se Sarajevo, Široki Brijeg i Zrinjski takmičili u Evropskoj ligi. Bez značajnijeg uspjeha.

Proslava titule prvaka na Grbavici (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Proslava titule prvaka na Grbavici (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na Koševo stigao Vincent Tan

Upravni odbor i direktor FK Sarajevo su uspješno okončali pregovore s malezijskim milijarderom Vincentom Tanom. Tako je vlasnik engleskog premijerligaša Cardiff Cityja stekao dominaciju u upravljačkoj strukturi tima sa Koševa. Mnogi smatraju da je ovo historijski dan za Bordo tim, koji će značiti izlazak iz turobne situacije u kojoj se nalaze većina klubova u našoj zemlji.

U novoj godini FK Sarajevo će dobiti novi Upravni odbor u kojem će Tan imati potpunu kontrolu.

Vincent Tan je stekao upravljačka prava u FK Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vincent Tan je stekao upravljačka prava u FK Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Zlatni momci osmi put na krovu Starog kontinenta

Izabranici Mirze Hrustemovića nastavili su osvajati medalje . Po osmi put osvojili titulu najbolje reprezentacije u Evropi. U finalnom okršaju Evropskog prvenstva u Poljskoj savladali su Rusiju sa 3:0 u setovima. Naslov su odbranili sa pet pobjeda. Oni su najtrofejnija bh. selekcija. Pored osam titula prvaka Evrope, osvojili su dva zlata na Paraolimpijskim igrama (2004. u Atini i 2012. u Londonu). Nacija je ponosna na njih, ostvarili su uspjehe za pamćenje. Uvijek pronađu novi motiv za uspjeh.

Larisa Cerić i Hamza Alić briljirali

Larisa Cerić, bh. džudistkinja bila je uspješna u 2013. Osvojila je peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru. Svjetska juniorska prvakinja iz 2009. i evropska prvakinja do 23 godine iz 2012., ove godine osvojila je sedmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, bronzu na Mediteranskim igrama u Mersinu, te zlato na Evropskom kupu u Sarajevu. Ovom godinom može biti zadovoljan i bacač kugle - Hamza Alić. Osvojio je srebrenu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu i bronze na Mediteranskim igrama u Mersinu. Cerić i Alić proglašeni su od strane Olimpijskog komiteta BiH za najuspješnije sportiste u 2013.godini.

Larisa Cerić je najbolja sportistkinja BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Larisa Cerić je najbolja sportistkinja BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Adnan Ćatić postao planetarni prvak po četvrti put

Adnan Ćatić alias Felix Sturm bivši WBA bokserski šampion srednje kategorije nokautirao je 7. decembra Engleza Darrena Barkera u Porsche Areni u Stuttgartu i postao prvak u IBF verziji. Ušao je u historiju jer niti jednom njemačkom bokseru do sada nije pošlo za rukom da četiri puta postane planetarni prvak. Ovaj bokser bh. korijena u svakoj borbi ima nevjerovatnu podršku navijača iz naše zemlje. Nakon sjajne izvedbe protiv Engleza ogrnuo se bh. zastavom i proslavio trijumf. Poznato je da popularni Ado ima veliku podršku bh. nogometnih reprezentativaca, ali i nogometaša koji nastupaju za njemački državni tim. Ćatić je izuzetno popularan u BiH.

Bayern osvojio Ligu prvaka

Minhenski Bayern osvojio je Ligu prvaka. U finalnom okršaju na Wembleyu savladali su Borussiju Dortmund sa 2:1. Prvo poluvrijeme okončano je bez golova. Bavarce je u nastavku u vodstvo doveo Mandžukić u 60. minuti. No, osam minuta poslije Gundogan je izjednačio sa bijele tačke. Šok za navijače Borussije priredio je Robben u 89. minuti. Na taj način postao je junak ovog duela. Klub iz Minhena pružao je sjajne partije, zasluženo su stigli do titule.

Bayernu je ovo peti naslov prvaka Starog kontinenta, a igrali su ukupno 10 finala. Real Madrid ima 9, a Milan 7 naslova, dok Bayern i Liverpool imaju po 5.

Olympiakos i Miami ponovo dominirali

Final Four Eurolige za 2013. održan je u Londonu. Naslov prvaka branio je Olympiakos koj je igrao protiv Reala iz Madrida. Iako su Grci u jednom trenutku gubili 17 razlike uspjeli su se vratiti i pobijediti rezultatom 100:88. Naglašavali su da su sretni što su ispisali takav scenarij, jer se samo velike ekipe u finalima mogu vratiti na tako spektakularan način.

Prvak u NBA lige opet je postao Miami. U presudnoj utakmici savladali su San Antonio Spurse rezultatom 95:88 (ukupno 4:3 u seriji). MVP drugo godinu zaredom postao je LeBron James.

Super Bowl: Baltimore pobijedio San Francisco

Jedan od najgledanijih svjetskih događaja Super Bowl igrao se u New Orleansu na stadionu Mercedes-Benz Superdome pred oko 71.000 gledalaca. Igrači Baltimore Ravensa savladali su San Francisco 49erse 34:31. Ravensima je do drugi naslov u historiji (prvi osvojili 2001.) dok je San Franciscu to bio prvi poraz u finalima nakon pet naslova. Da je slavio San Francisco izjednačili bi se s Pittsburgh Steelersima, koji jedini imaju šest trijumfa u Super Bowlu.

Andy Murray britanski heroj

Britanac Andy Murray u osmom pokušaju uspio je osvojiti Wimbledon. U finalu je savladao svog velikog rivala Novaka Đokovića sa 6:4, 7:5, 6:4. Meč se igrao više od tri sata. Škot je na taj način donio Velikoj Britaniji ono što je čekala 77 godina. Inače, Murray je finalni dvoboj odigrao fantastično. Bio je precizan, više se kretao i na kraju je zasluženo slavio. Srpski teniser puno je griješio, što je Andy maksimalno iskoristio.

http://www.youtube.com/watch?v=GRqgk9UZmDI[VIDEO][/VIDEO]

Sebastian Vettel osvojio četvrti naslov zaredom

Sebastian Vettel iz Njemačke (Red Bull) stigao je u ovoj sezoni do četvrtog uzastopnog naslova svjetskog prvaka u Formuli 1. Do sada su više od tri uzastopna naslova osvajali samo Juan Manuel Fangio i Michael Schumacher. Vettel je tokom cijele sezone bio dominantan. Drugo mjesto pripalo je Fernandu Alonsu, dok je na poziciji tri završio Kimi Raikkonen. U poretku konstruktora prvi je bio Red Bull, drugi Mecedes, a na trećem mjestu završio je Ferrari.