sport
0

Najuzbudljiviji NFL vikend u sezoni: Velika očekivanja od divizijskih okršaja

R. D.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ovog vikenda pred ljubiteljima američkog fudbala su utakmice za koje se obično kaže da su najkvalitetniji dio sezone. Četiri najbolje ekipe iz regularnog dijela sezone dočekuju četiri pobjednika iz wild card vikenda kojeg smo imali prije sedam dana. O iznenađenjima se nikad ne govori, jer u divizijskim okršajima sudaraju su najbolji.

Ipak, sve osim pobjede New England Patriotsa protiv Houston Texansa smatralo bi se velikim iznenađenjem. Savršeni stroj Billa Belichicka već deceniju i pol predstavlja zlatni standard lige, na jedinstven način uspjeva kompenzirati povrede, odlaske i izazove koje liga postavlja ispred timova i izbjegava otići u prosječnost.

Ova dva tima već su igrala ove sezone i rezultat je bio velikih 27:0 za Patriotse, iako je za ekipu iz Bostona bacao trći dodavač Jacoby Brissett.

Sad će ispod centra napadima rukovoditi legendarni Tom Brady, ali zbog povrede neće biti čudovišnog tight enda Roba Gronkowskog. Bez Gronkowskog Patriotsi opet imaju pregršt rješenja u napadu za šeme koje crta Josh McDaniels, ali nemaju onu vanserijsku vrijednost, koja nekad u doigravanju može biti presudna.

Oko te tačke fokusiraju se nade Houston Texans, ekipe koja je godinama slagana baš po uzoru na Patriotse. Cijeli vrh trenerskog štaba Houstona nekad je radio pod Billom Belichickom. Odbrana Texansa jedna je od najboljih u ligi, Patriotsi nemaju Gronkowskog, ako gosti uspiju istjerati Bradya iz njegove komfort zone, šanse im rastu. U protivnom, pobjednika ćemo znati već na poluvremenu.

Matt Ryan dokazao vrijednost

Potpuno različita očekivanja stoje ispred ranijeg subotnjeg okršaja Atlanta Falconsa i Seattle Seahawksa. Elitni napad Falconsa na favoriziranu odbranu Seahawksa, trebao bi biti okršaj za sladokusce. Matt Ryan, dodavač domaćih, ove godine je dokazao da pripada eliti na svojoj poziciji, a njegova veza sa Juliom Jonesom, godinama jednim od najboljih hvatača lige, u svakoj utakmici predstavlja najveću prijetnju protivnicima.

Baš na toj liniji patrolirat će sjajni Richard Sherman i društvo iz zadnje linije odbrane Seahawksa, koju američki mediji već godinama slikovito nazivaju Legion of Boom.

Kladionice daju prednost Atlanti, zbog domaćeg terena i atomskog napada (jedini u top 5 i kod trčanja i kod dodavanja), najboljeg u ligi ove godine, ali ako ima tim u ligi, koji bi mogao isplivati na ovako teško gostovanju i utakmicu okrenuti na svoj mlin, onda je to baš ovaj trenera Pettea Carrolla. Ovaj Seattle ima više iskustva u doigravanju od Atlante. U bilo kom epilogu, ova utakmica bi trebala biti odlučena u zadnjem napadu.

Trebala je to biti prva utakmica nedjeljnog programa, ali su je u posljednji čas prebacili za kasni termin noći nedjelje na ponedeljak, gostovanje Pittsburgh Steelersa na Arrowheadu u Kansas Cityu, najbučnijem stadionu na svijetu. Domaći tim trenera Andy Reida morat će odigrati najbolju utakmicu sezone da preskoči goste koji lete na krilima probijača Le’Veon Bella i sjajnog hvatača Antonia Browna.

Ključ utakmice je na odbrani domaćih jer napad Chiefsa je sazdan na relativno jednostavnim akcijama crtanih za dodavača Alexa Smitha. Veza Smitha i tight enda Travisa Kelcea ključ je napada domaćih, a trener Pittsburgha Mike Tomlin je zadnjih dana sigurno najviše razmišljao baš o tome.

Tomlinovi problemi osim igre Chiefsa, najviše su fokusirani na spremnost Bena Roethlisbergera, dodavača koji skoro da nikad nije potpuno fizički spreman.

Dallas na draftu zaradio sjajnu sezonu

Za kraj ovog pregleda ostavili smo najzanimljiviju utakmicu, jer zahuktali Green Bay Packersi dolaze kod Dallas Cowboysa, koji su dobar dio sezone djelovali kao najbolji tim lige. Cowboysi su najskuplji NFL tim, tako da vlasnik Jerry Jones konačno može vidjeti rezultate svojih ogromnih investicija. Igre Dallasa ove sezone podsjetile su na devedesete godine prošlog stoljeća kad je tim iz Teksasa sa tri osvojena Super Bowla dosegao zvjezdani renome.

Ključ ove odlične sezone Cowboysa zbio se prije samog njenog početka, kad su treneri i manageri Dallasa na i do tada odličan igrački kadar dodali dva sjajna odabira na draftu. U prvoj rundi, vrlo visoko, birali su sjanog novog probijača Ezekiela Elliotta, da bi u četvrtoj rundi pronašli dodavača Daka Prescotta.

Elliot i Prescott bili su glavni razlozi zbog čega je Dallas otičao do prvog mjesta u NFC.

S druge strane u nedjelju stajat će sjajni Aaron Rodgers, koji drugi dio sezone igra na najvećem nivou. Njegovi Green Bay Packersi protiv Dallasa obično igraju infarkt završnice, a tako bi moglo biti i ovaj put. Očekivati je dominaciju napada, tako da ekipa čija se odbrana prva "pojavi" na utakmici vjerovatni je pobjednik.

NFL