Bh. prvenstvo u taekwondou
0

Najuspješniji kadeti Novog Grada i juniori Zlatnih Ljiljana

Sarajevo-x.com
U organizaciji taekwondo Saveza BiH je, 15. marta u Posušju, održano 6. kadetsko i 7. juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine. Domaćini prvenstva, odgovorne osobe iz taekwondo kluba Posušje, postarali su se da prvenstvo protekne bez bilo kakvih neugodnosti i neispravnosti.

Na takmičenju je učestvovalo 286 takmičara iz 24 kluba iz Sarajeva, Zenice, Bugojna, Kaknja, Olova, Livna, Tomislavgrada, Kreševa, Mostara, Dervente, Istočnog Sarajeva, Fojnice, Bihaća, Prijedora, Ugljevika, Srebrenice, Bijeljine i naravno Posušja. Takmičenje je započelo kvalifikacionim borbama, dok su nakon svečanog otvaranja i defilea takmičara, koje je nastupilo u 15:00 časova, održane polufinalne i finalne borbe u kojima se moglo vidjeti dosta kvalitetnih boraca.

Bitno je pomenuti da je ovo prvo zvanično prvenstvo u Bosni i Hercegovini koje je održano na elektronskim štitinicima za tijelo, koji omogućavaju fer i korektnu borbu bez pristrasnosti i utjecaja sudaca na bodovanje takmičara. Također, rezultati takmičara na ovom državnom prvenstvu će biti i polazna tačka za odabir užeg spiska članova reprezentacije za odlazak na turnire A klase i evropsko juniorsko prvenstvo u maju i evropsko kadetsko prvenstvo u julu.

U ekipnom poretku u muškoj konkurenciji kadeta najuspješniji su bili takmičari iz taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo sa 73 boda, dok su drugo i treće mjesto zauzeli TKD klub Zlatni Ljiljani sa 29 bodova i TKD klub Krepo Kenan sa 18 bodova. U konkurenciji kadetkinja najuspješniji su bili Zlatni Ljiljani sa osvojenih 49 bodova, dok su drugo i treće mjesto zauzeli TKD klub Magone sa 20 bodova i TKD klub Novi Grad Sarajevo sa 19 bodova. U ukupnom poretku takmičenja najuspješniji tim sa osvojenih 92 boda bili su takmičari Novog Grada iz Sarajeva a drugo i treće mjesto su osovjili takmičari TKD kluba Zlatni Ljiljani sa osvojenih 78 bodova i TKD kluba Magone sa osvojenih 36 bodova.

Najboljim kadetima prvenstva proglašeni su Renato Tuka iz TKD kluba Krepo Kenan u muškoj konkurenciji i Monika Kuliš iz TKD kluba Kreševo. U ekipnom poretku u muškoj konkurenciji juniora najuspješniji su bili takmičari iz taekwondo kluba Zlatni Ljiljani sa 41 bodom, dok su drugo i treće mjesto zauzeli TKD klub Novi Grad Sarajevo sa 20 bodova i TKD klub Magone sa 14 bodova. U konkurenciji juniorki najuspješnije su bile takmičarke Posušja sa osvojenih 20 bodova, dok su drugo i treće mjesto zauzeli TKD klub Koryo sa 14 bodova i TKD klub Zlatni Ljiljani sa 12 bodova.

U ukupnom poretku takmičenja najuspješniji tim sa osvojenih 53 boda bili su takmičari Zlatnih Ljiljana a drugo i treće mjesto su osvojili takmičari TKD kluba Novi Grad Sarajevo sa osvojenih 29 bodova i TKD kluba Magone sa osvojenih 19 bodova.

Najboljim juniorima prvenstva proglašeni su Ivica Semren iz TKD kluba Magone u muškoj konkurenciji i Sumeja Mujić iz TKD kluba Nur.