Zenica kao grad sporta
52

Najmodernija dvorana u BiH 20. marta bogatim programom obilježava deset godina postojanja

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradska arena "Husejin Smajlović" u Zenici jedan je od najmodernijih sportskih objekata u Bosni i Hercegovini, a 20. marta, na Dan Zenice, obilježit će i deset godina svog postojanja. U njoj je održano desetine hiljada sadržaja kojim je Zenica opravdala epitet sportskog grada.

Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata na području Zenice brine o teniskim i fudbalskim terenima, streljani, otvorenim bazenima, terenima na Papirnoj, izletištu Smetovi, ali i o Gradskoj areni "Husejin Smajlović" koja predstavlja njen najveći i najmoderniji ukras.

Na navedenim sportskim objektima svoje aktivnosti svakodnevno održava više od 50 sportskih kolektiva, a redovan gost u proteklom periodu, ali i u budućem, su i reprezentativne selekcije naše države.

Nedim Talić
Nedim Talić

U razgovoru za Klix.ba direktor Javnog preduzeća za održavanje i upravljanje sportskim objektima Nedim Talić je kazao kako su sretni što već deset godina ovaj objekt služi kao mjesto okupljanja brojnih selekcija i rekreativaca koji imaju za cilj promociju sporta.

"Mi smo tu da poboljšamo sportske uslove kako sportskim kolektivima tako i rekreativcima u dvorani, ali i na otvorenim terenima. Kako bismo osigurali još kvalitetne uvjete, potrebna su i dodatna ulaganja kako bi preduzeće pozitivno poslovalo i pružilo najbolje korisnicima naših sportskih terena", kazao je Talić.

Atletski stadion (Foto: E. M./Klix.ba)
Atletski stadion (Foto: E. M./Klix.ba)

U budućnosti je planirana izmjena rasvjetnih tijela u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" prelaskom na LED rasvjetu, čime bi se ostvarile dodatne uštede, a i postigla bolja efikasnost i uslovi u dvorani. Svakako, cilj im je osvijetliti i sportske terene na atletskom stadionu A i B kako bi se tereni mogli koristiti i u večernjim satima.

"Mnogo zadataka smo stavili pred sebe u ovoj godini i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u tome. U to ubrajamo i otvorenu teretanu, obnovu teniskih terena i brojne druge aktivnosti. Cilj nam je da opravdamo epitet grada sporta", pojasnio je Talić.

Tenis tereni (Foto: E. M./Klix.ba)
Tenis tereni (Foto: E. M./Klix.ba)

Zadovoljan je i što je Gradska arena "Husejin Smajlović" za deset godina postojanja u nekoliko navrata bila domaćin rukometnih, košarkaških i futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine, a održana su brojna evropska takmičenja za omladinske kategorije.

"Već osam godina smo reprezentativni grad u kojem rado igraju naše reprezentativne selekcije. Cilj nam je, koliko mognemo, da sve reprezentacije igraju u našoj dvorani, na našim terenima i da damo sve od sebe kako bismo obavili i pripreme ovdje, jer Zenica ima apsolutno najbolje uslove za trenažni proces", smatra naš sagovornik.

Na mjestu Gradske arene "Husejin Smajlović" prije deset godina bile su obične zidine ostale nakon gradnje sportskog objekta koji je na kraju ipak napravljen u Sarajevu. Na zapuštenom području Kamberovića Polja ipak je izgrađen veleljepni objekt koji danas nosi ime po nekadašnjem gradonačelniku Husejinu Smajloviću koji je najzaslužniji što Grad Zenica ima trenutno najreprezentativniju i najuslovniju sportsku dvoranu u Bosni i Hercegovini.

Tenis i košarkaški tereni (Foto: E. M./Klix.ba)
Tenis i košarkaški tereni (Foto: E. M./Klix.ba)

Povodom obilježavanja 10. rođendana Gradske arene "Husejin Smajlović" 20. marta bit će održan kulturno-sportski sadržaj s defileom svih društvenih subjekata koji djeluju u Gradu Zenica. Na taj dan planirano je okupljanje svih učesnika defilea u 13 sati na parkingu ispred istočne strane stadiona Bilinog Polja, odakle će krenuti defile šetnjom kroz grad do Gradske arene "Husejin Smajlović", a bogat program nastavlja se u 14 sati.