Nezamisliv scenarij
6

Najluđe posljednje kolo pripalo Antwerpu, prvaci su Belgije nakon 66 godina čekanja

N. K.
Alderweireld slavi pogodak koji je donio titulu ekipi (Foto: Twitter)
Alderweireld slavi pogodak koji je donio titulu ekipi (Foto: Twitter)
Posljednje kolo belgijske lige za prvaka ponudilo je nevjerovatnu dramu budući da su od četiri kluba u play-offu čak tri mogla biti prvaci te je presudio jedini tim koji nije mogao uzeti titulu.

Naime, Antwerp i Union su u posljednje kolo ušli sa po 46 bodova, Genk je imao 45, dok je četvrtoplasirani Club Brugge imao 33 te nije mogao osvojiti titulu.

Genk je u 45. minuti utakmice posljednjeg kola poveo 1:0 protiv Antwerpa i u tom trenutku je bio prvak jer je na drugoj utakmici između Uniona i Bruggea bilo 0:0.

Međutim, Union je minutu kasnije poveo i preuzeo prvo mjesto te su u 58. minuti bili još bliži jer je Antwerp tada izjednačio kod Genka na 1:1.

Remi rivala za naslov u toj utakmici išao je na ruku Unionu, ali je Genk u 75. minuti ponovo poveo protiv Antwerpena i u tom trenutku Union je bio prvi, Genk drugi, a Antwerpen tek treći.

Ipak, sve se promijenilo u završnici kada je Brugge preokrenuo na 2:1 kod Uniona, dok je minut kasnije u Genku zabio Antwerpen za 2:2 i sada je on prvak.

Union je svim silama napao Brugge kako bi izjednačio, ali umjesto toga primaju još jedna pogodak iz kontre pa je prvak tako postao Antwerpen i to nakon 66 godina čekanja.

Rezultati posljednjeg kola:

Genk - Antwerp 2:2

Union - Club Brugge 1:3

Tabela: