Projekat "Dijete BiH"
0

Najboljim sportistima znojnice sa bh. zastavom

Sarajevo-x.com
Projekat "Dijete Bosne i Hercegovine“, koji ima za cilj odavanje priznanja najboljim bh. sportistima, pokrenulo je udruženje Omladinski klub UG u saradnji sa bh. novinarima. Na današnjoj press konferenciji predstavljen je ovaj projekat te objašnjeno kako će najboljima, onima koji su svojim trudom i zalaganjem postali planetarne zvijezde, a pritom i promovisali državu BiH u svijetu, kao priznanje biti uručene znojnice sa zastavom BiH.

Pokrovitelj pokretanja projekta je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Znojnicama koje će naši najbolji sportisti nositi na svim sportskim takmičenjima u svijetu, utakmicama svojih klubova i bh. reprezentacija dodatno se želi promovisati Bosna i Hercegovina i postići prepoznatljivost državnih obilježja u svijetu.

Promotori ovog projekta nedavno su bili fudbalski reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović koji su nosili znojnice u susretu sa Werderom (5:1), poslije koje su sa Wolfsburgom postali prvaci Njemačke. Tako su na najbolji način promovisali Bosnu i Hercegovinu u 172 zemalje koliko ih je u direktnom TV prenosu emitovalo utakmicu.

"U saradnji sa novinarima iz naših najutjecajnijih medija na osnovu javnog glasanja odrediti će se grupa najboljih i u svijetu najpriznatijih sportista koji će 2009. godine nositi znojnice 'Dijete BiH'. Ko će ponijeti priznanje 'Dijete BiH' odlučit će svojim glasovima urednici sportskih redkcija i sportski novinari iz cijele BiH", saopšteno je.

Sa današnje press konferencije

S obzirom na to da je projekat izazvao veliko interesovanje javnosti u našoj zemlji, postoji zainteresiranost bh. firmi za proizvodnju replika znojnica za šire mase. Ukoliko dođe do realizacije ovakvih projekata pola sredstava bi se koristilo za potrebe liječenja djece iz BiH u inostranstvu dok bi se dio sredstava koristio za održavanje i razvoj projekta "Dijete BiH".

Projekat će, kako je najavljeno danas, biti tradicionalan, a priznanja će biti uručivana svake godine.