Red Bull
5

Najbolji skakači u Italiji: Odbrojavanje do Mostara se nastavlja

Klix.ba
Ovog vikenda u Italiji Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2017 stiže na svoju treću stanicu, što ujedno znači da nastavljamo odbrojavanje do novog dolaska najboljih svjetskih skakača i skakačica u našu zemlju i novog spektakla na Starom mostu, 15. i 16. septembra.

Domaćin trećeg takmičenja sezone biće Polignano a Mare, u nedjelju 23. jula. Ovaj živopisni gradić je smješten na samoj "peti" italijanske "čizme", na obali Jadranskog mora - istog onog mora u koje se na njegovoj suprotnoj strani, par stotina kilometara sjevernije, ulijeva Neretva nakon što na svom putu prema moru protekne ispod Starog mosta.

Polignano je doslovce izgrađen na liticima, a kuće izgledaju kao da su „iznikle“ direktno iz stijena. Ono što je posebno zanimljivo za takmičenje u Polignanu jeste to da su platforme za skokove postavljene na privatnu terasu, tako da skakači na putu do njih prolaze kroz dnevni boravak ljubaznog domaćina!

Pred takmičenje u Italiji, stanje na čelu ukupnog poretka je vrlo neizvjesno. Vodeći su Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, ali ih u stopu prati po nekoliko rivala, i to uz minimalan bodovni zaostatak. Trka za titule se zahuktava i svaka naredna stanica može biti od presudne važnosti.

Od svih stanica prvenstva, ova je po jednoj stvari najsličnija onoj u Mostaru. Naime, baš poput Mostaraca, i stanovnici Polignana gaje istinsku strast prema skokovima. To ne čudi, budući da su na svakom koraku stijene idealne za skokove u vodu. Kao što ne čudi ni to da se na takmičenju prošle godine okupilo 70.000 gledalaca, koliko se očekuje i ove godine.

No, postoji i jedna zanimljiva razlika. Na dosadašnjim takmičenjima u Polignanu - a održana su četiri - prvaci su imali mnogo uspjeha. Na dva takmičenja u Mostaru, bilo je upravo suprotno. Od pet dosadašnjih prvaka i prvakinja, njih čak četvoro je pobjeđivalo u Polignanu. U Mostaru - niti jedno. Najbliži pobjedi bio je Gary Hunt, s drugim mjestom prošle godine. Da li će se Stari most opet pokazati tvrdim orahom za favorite i donijeti nova iznenađenja, saznaćemo polovinom septembra.

Takmičenje u Polignanu možete gledati u direktnom prenosu 23. jula od 15:45h na www.cliffdiving.redbull.com, Red Bull TV i Facebook stranici takmičenja.

Nakon Italije, preostaje još samo jedna stanica (3. septembra u Teksasu), prije nego što 16. septembra Mostar ponovo ugosti najbolje svjetske skakače u spektaklu na Starom mostu.