sport
473

Najbolji džudisti svijeta stigli u Sarajevo: BiH ima 20 predstavnika na Svjetskom prvenstvu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Organizatori SP-a u BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Glavni grad BiH domaćin je Svjetskog prvenstva u džudo za kadete koje se održava od 5. do 9. augusta. Na ovom prestižnom sportskom takmičenju učestvuje 481 džudista iz 59 zemalja svijeta. BiH ima 20 predstavnika, 10 žena i 10 muškaraca.

"Sarajevo je grad koji voli ljude i ljudi vole ovaj grad. Ponosni smo što smo dobili ulog organizatora i domaćina i ponosni smo što možemo reći da prvi put uz pojedinačna organizujemo timska takmičenja. Nismo prezadovoljni broje zemalja jer je moglo bolje, ali vjerovatno zbog EYOF-a koji se tek završio mnogi nisu mogli doći", rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik Judo saveza BiH.

Ove godine BiH predstavljaju mladi džudisti do 18 godina, nove nade koje će se boriti za što bolji plasman. Borba će biti teška jer su došli najbolji džudisti svijeta u kategoriji kadeta.

"Ove godine imamo potpuno novi kadetski tim. Ne očekujemo da nam se ponovi prošla godina kada su naši reprezentativci donijeli dva srebra i bronzu s prestižnih takmičenja, ali se nadamo najbolje", dodao je Crnogorac.

Predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u džudou za kadete Ivica Šarić kazao je kako mu je čast što je mogao doprinijeti razvoju sporta, a posebno džudoa na ovaj način.

"U masi događaja, a posebno sportskih kojih ima oko 100 u Sarajevu, nastaje borba za medijsku pažnju i svoj prostor. Džudo ima odličnu organizaciju i rezultate", rekao je Šarić.

Sportski direktor Svjetskog džudo saveza Vladimir Barta rekao je su izabrali odlično mjesto za ovako bitno takmičenje, te da je sve spremno za mečeve koji počinju sutra.

"Dvorana je uređena po propisima što je rekla i komisija. Kadeti imaju svoju olimpijadu tako da je ovo takmičenje vrlo bitno za njih", rekao je Barta dodavši kako je BiH dobila status domaćina zbog dobre organizacije prethodnih evropskih takmičenja i dobre saradnje.

Boje BiH će braniti 10 pripadnica ljepšeg spola: Nikolija Brborić koja će se boriti protiv Brazilke Jessice Silve (kategorija 44 kg), Ana Marija Brkić protiv Hrvatice Matee Brletić ( kategorija 48 kg), Mia Maksumović protiv Francuskinje Lydije Boudouaie (kategorija 52 kg), Selma Hajro protiv Makedonke Amre Fejzule i Anđela Samardžić protiv Japanke Ryoke Takede (kategorija 57 kg), Ivana Kukić protiv Holanđanke Sanne Vermeer (kategorija 63 kg), Josipa Bošković protiv Amerikanke Josselyn Allen i Danica Jurić protiv Shu Huei Hsu Wang iz Tajvana (kategorija -70 kg), Lolita Furundija protiv Tajvanke Yi Hsin Shen i Sandra Sivrić protiv Srbijanke Sare Slavković (+70 kg).

U kategoriji muškaraca za BiH će nastupiti: David Pusić koji će boriti protiv Srbijanca Nadja Balaza (50 kg), Jure Zovko protiv Holanđana Larsa Kamphuisa i Vuk Divljan protiv Muhammeda Yildirima (kategorija 60 kg), Đorđe Govedina (kategorija 66 kg), Muhamed Fazalgić i Filip Stojak (kategorija 73 kg), Toni Miletić protiv Unenkhuua Enkhjina iz Mongolije (81 kg), Igor Glišić protiv Meksikanca Geronima Sauceda (-90 kg), te Akesandar Krsmanović protiv Hrvata Filipa Miljevića i Vasilije Vujičić protiv Kazahstanca Kerima Kazatova.