sport
0

Najbolji bh. kajakaš Darko Savić trenirao sa bivšim svjetskim prvakom

Klix.ba
Darko Savić najbolji je bh. kajakaš i član je Kajak-kanu kluba Vrbas. Nastupao je na brojnim takmičenjima gdje je bilježio sjajne rezultate. Spada među najuspješnije kajakaše svijeta. Nedavno je ovaj uspješni bh. sportista obavio nekoliko treninga sa najboljim slovenskim kajakašem - Peterom Kauzerom u Ljubljani.

Darko je želio na djelu vidjeti Kauzera koji je u svojoj uspješnoj karijeri osvojio dva zlata i jednu bronzu na Svjetskim prvenstvima. Također, na Evropskim prvenstvima osvojio je ukupno osam medalja (5 zlata, 2 srebra i 1 bronzu).

"Došao sam u Ljubljanu da se vidim sa Kauzerom. Napravit ćemo nekoliko treninga na vještačkoj stazi. Velika mi je čast što ću trenirati s njim. Ipak, je on svjetski prvak i u ovom sportu je legenda. Mislim da ću dosta stvari naučiti od njega i da ćemo ojačati naše prijateljstvo“, istakao je prije nastupa u glavnom slovenskom gradu Savić.

Inače, treninzi su obavljeni na Tacenu na rijeci Savi osam kilometara sjeverozapadno od centra grada. Ovdje se svake godine održavaju međunarodna takmičenja.

Najbolji slovenski kajakaš naglasio je kako je prihvatio poziv od Darke da zajedno obave nekoliko treninga.

"Bilo je odlično vrijeme i ja sam mu pokazao kako mi radimo na Tacenu. On je išao svojim čamcem spustom niz divlje vode, a moja disciplina je slalom na divljim vodama. Poručio sam mu da treba puno raditi, da nema odustajanja. I kada je teško treba se gurati naprijed. Darko ima talent i ako će to uraditi, bit će super", podvukao je Kauzer.

Na kraju je član banjalučkog Kajak-kanu kluba Vrbas koračao na liniji zadovoljstva.

"Kauzer je kajakaš sa velikim iskustvom i puno sam naučio od njega za jedna dan. Naredni trening radit ćemo u BiH na Vrbasu. Istakao bih da smo na kraju prošetali Ljubljanom i iz našeg kajakaškog ugla i razgledali smo grad. Bilo je izuzetno zanimljivo", zaključio je Darko.

Treba istaći da je u aprilu 2014. godine Savić posjetio Red Bullov Centar za dijagnostiku i trening (Red Bull DTC) u Austriji gdje je testirao svoje sposobnosti. Sve pokazuje da talentirani bh. sportista pazi na svaki detalj u karijeri i definitivno korača stazama uspjeha. A kajak je ozbiljan sport da bi se odrađivao i milimetar ispod maksimuma.