Pliškova nemoćna
0

Najbolja teniserka svijeta Ashleigh Barty osvojila prvi Wimbledon u karijeri

K. H.
Ashleigh Barty (Foto: EPA-EFE)
Ashleigh Barty (Foto: EPA-EFE)
Najbolja teniserka svijeta Ashleigh Barty (Australija) osvojila je prvi Wimbledon u karijeri nakon pobjede protiv Čehinje Karoline Pliškove (WTA: 13.) u finalu rezultatom 2:1 u setovima.

Barty bolje otvara meč i već na početku prvog seta uz dva napravljena breaka dolazi u vodstvo od 4:0. Iako je do kraja prvog seta izgubila dva gema na svoj servis, u šestom gemu napravila je još jedan break i na kraju rezultatom 6:3 došla u vodstvo u setovima.

U drugom setu Barty je imala vodstvo od 6:5 i gem na svoj servis da osvoji titulu, no Pliškova se tu nije predala pa je odmah uzvratla break, nakon čega je pobjednica drugog seta odlučena poslije tie-breaka. Tu je bolja bila upravo Pliškova rezultatom 7:4 što je meč odvelo u odlučujući treći set.
Ključni trenutak odlučujućeg trećeg seta bio je u drugom gemu kada je Barty napravila break, došla u vodstvo od 2:0 i sigurnom igrom na svoj servis uspela mirno privesti meč kraju i na kraju osvojiti prvu titulu na Wimbledonu u karijeri.

Ovo je bio njihov osmi međusobni duel, a Barty je ostvarila šesti trijumf. Što se tiče Grand slamova, za Barty je ovo drugi naslov nakon što je 2019. godine osvojila Roland Garros.