Ponos Mostara
116

Najavljeni 452. skokovi sa Starog mosta: Od nekoliko mahala do cijelog svijeta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Sportska i viteška manifestacija s najdužom tradicijom u našoj zemlji, mostarski skokovi sa Starog mosta održat će se 452. put ove nedjelje od 16 sati. Na najavnoj konferenciji za medije bilo je govora o stotinama godina tradicije mostarskih skokova, kao i pojedinostima ovogdišnjih.

Saša Oručević, iz Kluba skakača u vodu "Mostari", organizatora skokova, kazao je kako još se ne zna ukupan broj skakača, da za taj podatak treba pričekati ljekarski pregled u nedjelju ujutro.

"U stručnom žiriju ove godine su Emir Balić, predsjednik žirija i Mirsad Deda Pašić, dvije legende skokova. Tu je i Alica Jakirović koji je odgovoran za vizuelni identitet skokova. Član žirija je Semir Drocić, dugogišnji skakač i šampion, te Semir Kazazić, dugogdišnji skakač", najavio je Oručević.

Jedinstvana je mostarska lasta

Najveća legenda mostarskih skokova Emir Balić, kazao je par riječi o vrijednosti i jedinstvenosti mostarske laste.

"Uvijek se priča kako žirij ide u korist Mostaraca, ali niko neće da kaže da se mostarska lasta skače samo u Mostaru. Taj skok datira još od zapisa Evlije Čelebije, to mnogi danas kopiraju, ali ne ide to tako lako", pojasnio je Balić.

Mirsad Deda Pašić, legendarni skakač koji je proslavio stil "štanga" i bio posljednji šampion u njemu, kazao je par riječi o borbi da ne padnu u zaborav različiti stilovi skokova na nogu – let, polulet, ćupica i štanga.

"Nažalost danas nemamo kupača na Neretvi, svi bježe na more, to je tuga. Klub je napravio nekolike skakaonice, ali oni zjape prazne", kazao je Deda Pašić.

Ipak, dolaze neke nove generacije, a neki od novih, mladih skakača, budućih šampiona prvi put će se takmičiti u nedjelju.

Najbitnija je sigunost skačaka, ali i gledatelja

Dugogodišnji i aktualni šampion Lorens Listo, koji je zadužen za sigurnost skokova, kazao je da bi veliki problem za sigurnost skakača mogli predstavljati dronovi.

"Lasta je jedan od najopasniji skokova i nakon dvadeset godina, kad skačete s 25 metara opet može biti kobno. Uz zvuk drona, nemoguće je skakati", pojasnio je Listo.

Semir Drljević Lovac, predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari", kazao je par riječi o samomom karakteru manifestacije, koja je krenula od tradicije nekoliko mahala uz Neretvu, a postala svjetski poznata.

"Tradicija je ovo koja se održavala i u vrijeme kad nije bilo gledatelja, kad se skakalo pod granatama i kad su svi bili pobjednici", kazao je Drljević.

Skokovi se održavaju uz podršku Turističke zajednice HNK, Grada Sarajeva, Grada Mostara, Sportskog saveza Grada Mostara... Početak je u nedjelju od 16 sati.