Veliko postignuće

Intervju / Naida Avdić i priča o "Majčinoj ogrlici": Ekstremni poduhvat kao motivacija za sve alpinistkinje

Naida Avdić: Vlastitim primjerom želim pokazati kćerci da prije svega vjeruje u sebe (Foto: I. Š./Klix.ba)
Naida Avdić: Vlastitim primjerom želim pokazati kćerci da prije svega vjeruje u sebe (Foto: I. Š./Klix.ba)
...
Razgovarao: Nermin Kustura
01.12.2023. u 21:59

Ama Dablam ima epitet najimpresivnijeg i najljepšeg himalajskog, ali i svjetskog vrha, a u prevodu s nepalskog znači "Majčina ogrlica" jer svojim izgledom podsjeća na majku koja pružajući ruke sa strane štiti dijete u naručju. Upravo je to motivisalo alpinistkinju Naidu Avdić da, kao majka, postane prva žena iz BiH koja se popela na ovaj vrh.

"Vlastitim primjerom želim pokazati kćerci da prije svega vjeruje u sebe, da sve što zamisli u životu može i da ostvari, a da granice postoje samo da bi bile pomjerane. Dakle, da se ne plaši svojih snova, nego da ih živi", počela je Naida razgovor za portal Klix.ba.

Iza naše alpinistkinje je dugogodišnji rad, mnogo osvojenih planinarskih vrhova i alpinističkih uspona, stotine istrčanih kilometara raznim planinskim predjelima tako da je vrlo spremno dočekala prijedlog Tomislava Cvitanušića o usponu na Ama Dablam.

"Više od 10 godina aktivno sam se bavila sportskim penjanjem i alpinizmom, a nekoliko godina unazad se aktivno bavim planinskim trčanjem, ujedno sam i član reprezentacije BiH te su sve te aktivnosti uveliko doprinijele tome da mogu reći da sam bila spremna za ovaj uspon. Spomenute aktivnosti i takmičenja nisu izgradile samo fizičku kondiciju, nego i mentalnu snagu koja igra ključnu ulogu u prevazilaženju prepreka koje su se javile prilikom uspona. Strah uvijek postoji, ali su mentalna snaga, želja i volja za usponom bile mnogo jače. Ovo je za mene bio veliki izazov u kojem sam testirala svoje fizičke i mentalne sposobnosti i pomjerila vlastite granice", istakla je.

Za uspon na Ama Dablam potrebna je izuzetna psihofizička kondicija, dobro poznavanje opreme i tehnika za korištenje te opreme u zimskim uslovima, i sve to na izuzetno velikim visinama.

Naida Avdić: Ključnu ulogu za uspješan uspon igra dobra aklimatizacija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Naida Avdić: Ključnu ulogu za uspješan uspon igra dobra aklimatizacija (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ključnu ulogu za uspješan uspon igra dobra aklimatizacija, odnosno priprema tijela za velike visine. Otišla sam spremna i dobro pripremljena na sve ono što me čekalo na tom usponu, stoga nisam dozvolila da bilo kakve poteškoće dovedu u pitanje sami uspon. Većih poteškoća nije bilo i što je najbitnije imali smo relativno dobre vremenske uslove. Sami put do vrha iz Kampa 2 je izuzetno naporan i trajao je nekih 11 sati na vrlo niskim temperaturama tokom noći. Činjenica da je nas pet, od osam koji smo zajedno krenuli iz baznog kampa, uspjelo stati na vrh govori o težini uspona", rekla je Naida, a onda se osvrnula na činjenicu da je prva žena iz BiH koja se popela na vrh Ama Dablam:

"Postojala je određena vrsta odgovornosti prema svima koji su vjerovali u mene - porodica, prijatelji i sponzori koje moram pomenuti, a riječ je o kompanijama Meggle, UniCredit Bank, Tvornica cementa Kakanj, Zentiva, Pharmamed i Leda voda. Zahvaljujući njihovoj podršci sam iznijela zastavu BiH kao prva žena na vrh Ama Dablam. Predivno je naći se na vrhu koji nosi epitet najljepšeg himalajskog vrha. Prisutan je prije svega osjećaj zahvalnosti prema onima koji su vjerovali u mene, osjećaj ponosa i zadovoljstva jer sam sve izazove koji su se našli ispred mene spremno dočekala i prevazišla i samim tim pomjerila vlastite granice. Nakon uspješnog uspona imam osjećaj odgovornosti, a to je prenijeti vlastito iskustvo i znanje koje sam stekla tokom tih 25 dana ekspedicije na druge djevojke i svojim primjerom im pokazati da najljepši i najviši vrhovi nisu rezervisani samo za muškarce, te da na himalajskim, ali i drugim vrhovima, itekako ima mjesta i za sposobne i odvažne žene."

Drugim djevojčicama i djevojkama koje sanjaju o alpinizmu poručuje da se ne plaše svojih snova jer su oni ostvarivi, a granice postoje samo da bi bile pomjerane.

"Cilj ovog projekta i uspona na Ama Dablam jeste da se skrene pažnja na sposobne i jake žene u našem društvu koje će biti motivacija mladim djevojkama i ženama u vrijeme izraženog nasilja i femicida u našoj zemlji. Velika mi je čast što sam imala priliku predstavljati takve sposobne žene iz našeg društva a koje dolaze upravo iz svijeta alpinizma, sportskog penjanja, ali i planinskog trčanja, te upoznati bh. javnost o njima", podvukla je Naida.

Smatra kako alpinizam uči da se suočimo i pobijedimo strahove koje možda imamo te prevaziđemo izazove poput fizičke iscrpljenosti, gladi, hladnoće, straha od visine, straha od nepoznatog...

Naida Avdić na vrhu Ama Dablam
Naida Avdić na vrhu Ama Dablam

"Generalno, volim izazove i uživam u njima, a kroz izazove u alpinizmu sam naučila mnogo o sebi i svojim sposobnostima jer sa svakim savladanim izazovom raste nivo samopouzdanja i vjere u samog sebe. Kažu da kada nam um signalizira da smo gotovi i ne možemo dalje, mi smo zapravo tek na oko 40 posto stvarnog kapaciteta, a alpinizam me naučio da je to otprilike tako", smatra Naida.

Za žene koje razmišljaju o bavljenju alpinizmom ili se žele upustiti u slične avanture savjetuje da se odvaže i naprave prve korake u svijetu alpinizma kroz škole alpinizma jer upravo iz takve jedne škole potiče i ona.

"Tu će imati priliku naučiti osnovne tehnike alpinizma, učiti o kretanju na planini u zimskim uslovima te uz pratnju instruktora i popeti neki od vrhova kako bi primijenili naučeno. To je moja preporuka i za sve planinarke koje žele nadograditi svoje znanje", poručila je Naida pa se osvrnula na njene planirane buduće ekspedicije ili ciljeve u svijetu alpinizma:

"Ne volim praviti dugoročne planove, nego uživati u planinama i prirodnim ljepotama što je više moguće. Trenutno nemam zacrtane planove, ali svakako bih se voljela naći na vrhu nekog 8-tisućnjaka, ali ne krijem ni želju da stanem na krov svijeta."

Ističe kako se uz upornost i posvećenost svaki izazov može savladati.

Naida Avdić: Više od 10 godina aktivno sam se bavila sportskim penjanjem i alpinizmom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Naida Avdić: Više od 10 godina aktivno sam se bavila sportskim penjanjem i alpinizmom (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Trud i rad se isplate, samo je potrebno vjerovati u sebe", kategorična je Naida.

Sebe smatra istinskim zaljubljenikom u prirodu i sve ono što nam ona pruža.

"Porodično mnogo boravimo u prirodi, aktivno planinarimo, skijamo, penjemo, vozimo bicikl.., i suprug i ja pokušavamo tu ljubav prema prirodi i planinama prenijeti na kćerku i mislim da u tome uspijevamo", pojasnila je.

Za kraj razgovora je podvukla kako je još uvijek rano govoriti o nekom vremenskom okviru o njen usponu na Mount Everest.

"Ono što je za sada sigurno jeste da plan i želja postoje, ali kada će se stvoriti uslovi i prilike to trenutno ne znam. Osjećam se spremnom za taj poduhvat, a uspon na Ama Dablam i jeste bila neka vrsta testa za to. Potrebna su znatno veća finansijska sredstva, veća organizacija i logistika. Činjenica je da BiH još uvijek nema ženu na krovu svijeta i nadam se da će se to uskoro promijeniti", završava razgovor Naida za naš portal.

78