Boston
0

Mutai istrčao najbrži maraton ikad, ali svjetski rekord nije priznat

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kenijac Geoffrey Mutai pobijedio je na Bostonskom maratonu, istrčavši najbolji rezultat u historiji ove discipline. Ipak, svjetski rekord mu neće biti priznat.

Mutai je pretrčao 42.195 metara na legendarnom Bostonskom maratonu, koji se tradicionalno trči treći ponedjeljak u aprilu, za dva sata, tri minute i dvije sekunde. Time je za 57 sekundi bio brži od važećeg svjetskog rekorda Hailea Gebrselassiea, istrčanog 2008. u Berlinu. No, zbog konfiguracije staze, gdje je start na znatno višem nivou od cilja, rezultati ostvareni u Bostonu se ne priznaju kao službeni svjetski rekordi.

Mutai je bio četiri sekunde brži od sunarodnjaka Mosesa Mosopa, dok je treće mjesto pripalo Etiopljaninu Gebreu Gebremariamu (2:04:53).

Kod atletičarki, prva je ciljem prošla Kenijka Caroline Kilel (2:22:36). Dvije sekunde sporija je bila Amerikanka Desiree Davila, dok je treća bila još jedna Kenijka Sharon Cherop (2:22:42). Amerikanka hrvatskog porijekla Kara Goucher osvojila je peto mjesto (2:24:52) u prvom nastupu nakon porodiljnog dopusta.