sport
0

Mustafić osporava izbor Kisića za predsjednika OKBiH

FENA
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH), kako je najavljeno, 5. juna imenovat će Sinišu Kisića za novog predsjednika ove najviše sportske institucije u zemlji.

Međutim, smijenjeni generalni sekretar OKBiH Sejdalija Mustafić osporava legitimnost njegovog izbora i podsjeća da posjeduje dokumentaciju relevantnih državnih institucija - Ministarstva pravde BiH koja potvrđuje da Kisić nema ni izbornu bazu budući da Olimpijski savez koji ga je delegirao nema sudsku registraciju - što znači da nije ni registriran. Popred toga, prema riječima Mustafića, Kisić je pravosnažno osuđen za pronevjeru 850.000 KM, za vrijeme dok je obavljao dužnost gradonačelnika Brčkog, i kao takav prema etičkom kodeksu MOK-a, ne može da obavlja visoku dužnostu u OKBiH.

Uz izjavu medijima Mustafić je dostavio i informaciju Ministarstva pravde BiH u vezi s registracijom Olimpijskog saveza BiH u kojoj je istaknuto da Olimpijski savez BiH nije upisan u Registar udruženja koji se vodi kod Ministarstva pravde BiH tako da se postavlja uputnim i legimitet izbora Siniše Kisića.

Mustafić navodi kao obrazloženje da novi Olimpijski savez BiH nije pravni nasljednik starog Olimpijskog saveza BiH i da nema status pravnog subjekta.