EP u karateu
0

Muška ekipa BiH osvojila bronzu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Muška karate reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je bronzanu medalju u ekipnim borbama posljednjeg dana takmičinja na 45. evropskom prvenstvu u Atini.

Ekipa BiH, u sastavu Nermin Potur, Alem Kupusović, Admir Zukan, Oliver Mandarić, Toni Biokšić, Aldin Adilović i Mensur Cakić, u prva dva kola pobijedila je selekcije Belgije i Holandije sa po 3:0, zatim favoriziranu ekipu Francuske sa 3:1. U borbi za nastup u finalu izabranici selektora Suada Ćupine poraženi su od evropskog prvaka Turske sa 1:3, dok su u meču za bronzu bili bolji od Slovačke sa 3:1.

Zlatnu medalju osvojila je ekipa Turske, srebro Španija, a uz BiH bronza je pripala i karatistima Azerbejdžana.

Naša ženska reprezentacija, koja je nastupila oslabljena bez Merime Softić i Arnele Odžaković, zauzela je osmo mjesto. Izabranice selektora Fikreta Selmana pobijedile su Rumuniju sa 2:1 i Švedsku 1:0, dok su nastup završile sa dva poraza od Španije i Slovačke sa po 0:1.

Reprezentacija BiH, koja je na EP brojala 17 članova, iz Atine se vraća sa još dvije medalje osvojene u pojedinačnoj konkurenciji.

Prvog dana takmičenja Alem Kupusović osvojio je srebreno odličje u kategoriji do 84 kg, dok je Mirsada Suljkanović bila bronzana (do 61 kg).

Na EP učestvovalo je od 475 takmičara iz 40 zemalja.