Bild
0

Muhammad Ali najbolji sportista ikada

Totalsport
Hamburški dnevnik Bild donio je popis 10 najboljih sportaša svih vremena u izboru svoja 53 sportska novinara u rasponu od 25 do 71 godine.

Popis je napravljen ne samo na temelju postignutih rezultata, već i utjecaja koji su imali na sport u cjelini.

Na prvom mjestu popisa tako se našao legendarni američki bokser Muhammad Ali (67), bivši trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji, koji boluje od Parkinsonove bolesti. Godine 1999. Ali je dobio također priznanje uglednog magazina Sports Illustrateda kao "sportista stoljeća", a BBC ga je imenovao "osobnošću stoljeća".

Na drugom se mjestu nalazi bivši brazilski nogometaš Pele (68), trostruki osvajač Svjetskog prvenstva s brazilskom reprezentacijom i najbolji strijelac Brazila sa 77 postignutih golova u 92 odigrane utakmice. U 1.363 utakmice u karijeri prema nekim statistikama Pele je zabio čak 1.281 gol, a Međunarodni olimpijski odbor (IOC) dodijelio mu je titulu "sportiste stoljeća".

Na trećem mjestu nalazi se bivši sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, Michael Schumacher (40), koji je vlasnik brojnih svjetskih rekorda poput ukupnog broja pobjeda (91), "pole positiona" (68), i najbržih krugova (76).

Na četvrtom i petom mjestu našli su se vjerovatno najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan, vlasnik 6 NBA prstena, kao i švicarski teniser Roger Federer, rekorder po broju osvojenih Grand Slam naslova (15).

Od petog do desetog mjesta poredali su se Franz Beckenbauer, Jesse Owens, Diego Armando Maradona, Carl Lewis i Michael Phelps.

Popis najboljih 10 sportista svih vremena prema Bildu:

  1. Muhammad Ali (boks)
  2. Pele (nogomet)
  3. Michael Schumacher (Formula 1)
  4. Michael Jordan (košarka)
  5. Roger Federer (tenis)
  6. Franz Beckenbauer (nogomet)
  7. Jesse Owens (atletika)
  8. Diego Armando Maradona (nogomet)
  9. Carl Lewis (atletika)
  1. Michael Phelps (plivanje)