Wings for Life
38

Mostarci trčali za sugrađane s povredom kičme, pridružio im se i Blaž Slišković

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostar je ove godine postao dio velike svjetske utrke Wings for Life koja ove godine ima cilj prikupiti sredstva za pomoć osobama koji imaju povrede kičmene moždine.

Mostarska utrka trčala se prostorom kampusa Sveučilišta u Mostaru, a svečano ju je otvorio proslavljeni nogometaš i trener Blaž Slišković.

Dan poslije osiguranja titule prvaka Bosne i Hercegovine i proslave koja je trajala do dugo u noć, na startu utrke pojavio se i popularni Baka. Slišković je kazao kako rado učestvuje u humanitarnim akcijama i u svom stilu izjavio da može istračati čak dvadesetak metara.

"Veoma rado sam se odazvao pozivu organizatora, mislim kako je ovo velika stvar za Mostar i Hercegovinu. Još jednom su Mostarci pokazali da se radi o humanim ljudima. Dajmo svoj doprinos i pomozimo ljudima kojima je pomoć potrebna", izjavio je Slišković.

Grgur Ćorić,jedan od organizatora, kazao kako je u Mostaru prijavljeno stotinjak takmičara, kako su to većinom studenti Sveučilišta, da ima kolega s Univerziteta Džemal Bijedić, kao i profesora koji su se pridružili svojim studentima.

"Važno je da su utrku podržali i građani Mostara, lijepo smo zaokružili čitavu priču. Svi kreću s iste pozicije, u 13 sati, kao i svi drugi u cijelom svijetu gdje se trči ova sjajna utrka. Nakon pola sata kreće virtualni automobil koji se vozi brzinom od 15 km/h i koji sustiže trkače. Pobjednik je onaj kojeg posljednjeg sustigne", pojasnio je Ćorić.

Jedna od učesnica Nina Lončar kazala nam je kako se rekreativno bavi trčanjem te da je ponosna da se ova utrka održava i u Mostaru.

"Sve je super organizovano. Očekivala sam više učesnika, ali narednih godina će sigurno biti još bolje. Nadam se da ću istrčati dobro vrijeme", kazala je Nina Lončar.

Mostarsku utrku Wings for Life organizoralo je Sveučilište u Mostaru i njegov Studentski zbor, a sve u saradnji s Red Bullom.