sport
0

MOO zabrinut zbog češćih smrtnih slučajeva sportista

NINA
Medicinska komisija Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koja je danas zasjedala u sjedištu MOO-a u Lausanni, izrazila je zabrinutost zbog sve češćih smrtnih slučajeva na sportskim borilištima širom svijeta.

S tim u svezi, članovi ovog radnog tijela MOK-a apelirali su na sve sportiste mlađe od 35 godina da provjere lično zdravstveno stanje, kao i porodično "stablo", prije nego što se posvete takmičarskim aktivnostima.

Prema dr. Patricku Shamashu, direktoru MOO komisije, 90 posto smrtnih slučajeva u sportu nastaje zbog nedostatka odgovarajuće dijagnoze kardio-problema svakog pojedinačnog takmičara. "Svake godine od 100.000 sportista između 12. i 35. godine dvoje umire od srčanih udara", navodi taj medicinski stručnjak.

U ovoj godini najviše smrtnih slučajeva od infarkta bilo je u nogometu: od Mađara Laszla Fehera (Benfica, Lisabon) u februaru do Brazilca Serginha (San Caetano), u oktobru zabilježeno je više od deset tragedija na igralištima širom planete.

Stoga Medicinska komisija MOO-a preporučuje redovne kardio-preglede sportista kao preventivu od smrti.

Doktor Shamasha je rekao kako članovi Komisije danas nisu diskutirali o dopingu kao mogućem uzroku srčanih napada sportista. "Međutim, upotreba nedozvoljenih stimulativnih sredstava može biti u svezi sa smrtnim slučajevima sportista: potrebno je da se to istraži u budućnosti".

On također smatra da sada odgovorni dužnosnici u svakom pojedinom sportu trebaju poduzmu odgovarajuću preventivu za sve svoje igrače.