Brojna takmičenja
82

MOK pozvao na otkazivanje tri svjetska prvenstva u Rusiji, jedno bi Putina posebno zaboljelo

D. P.
Putin je veliki ljubitelj hokeja (Foto: EPA-EFE)
Putin je veliki ljubitelj hokeja (Foto: EPA-EFE)
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je sportska tijela da otkažu sva takmičenja u Rusiji i Bjelorusiji zbog agresije na Ukrajinu koja bukti ovih dana.

MOK je uputio saopćenje svim sportskim organizacijama koje su zakazale takmičenja u Rusiji i Bjelorusiji. Također, naglašava se da prestanu korištenja zastava i himni ove dvije zemlje na sportskim takmičenjima.

Ovaj zahtjev olimpijskog tijela stiže nakon što je UEFA premjestila finale Lige prvaka iz Sankt Peterburga u Pariz te nakon što je Formula 1 povukla domaćinstvo utrke iz Rusije.

Ono što je zanimljivo, jeste da je Rusija organizator tri predstojeća svjetska prvenstva na kojima su se trebali naći najbolji sportisti. U pitanju su odbojka, hokej i streljaštvo.

Kako je hokej omiljeni sport ruskog predsjednika Vladimira Putina, otkazivanje Svjetskog prvenstva 2023. godine bio bi žestok udarac. Domaćin je trebao biti njegov rodni grad Sankt Peterburg.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach često je bio na udaru kritika da ruskim sportistima oprašta doping skandale, ali je ovim potezom pokazao da te glasine nisu bile tačne.